Građani EU će do 2021. moći da se nastanjuju u Britaniji

Britanska vlada ima "moralnu odgovornost" da obezbijedi državljanima EU da mogu "da nastave sa svojim životima kao do sada" i poslije Bregzita, rekao je Dejvis
1 komentar(a)
Bregzit, Velika Britanija, Foto: Reuters
Bregzit, Velika Britanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2018. 15:47h

Dvije godine nakon izlaska Velike Britanije iz Evrope unije – što je planirano 2019. godine – građani EU će moći da se nastanjuju u Britaniji, rekao je britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis, piše Tanjug.

Tokom tog perioda tranzicije, Britanija će nastaviti da se pridržava u velikoj mjeri pravila Evropske unije, istakao je Dejvis, prenijela je agencija AP.

Sloboda kretanja takođe će biti nastavljena, mada će građani EU, kako je Dejvis naveo, morati da se prijave vlastima u Britaniji.

Onda kada Britanija potpuno izađe iz EU, tada će završiti automatsko pravo građana iz 27 zemalja članica EU da žive i rade u Velikoj Britaniji.

Više od tri miliona građana EU zabrinuto je za svoju budućnost zbog Bregzita.

Dejvis je iznio očekivanje da će konačan sporazum o periodu tranzicije biti postignut do kraja marta, a sporazum o budućim odnosima da bude završen prije dana Bregzita – 29. marta 2019. godine.

Britanska vlada ima "moralnu odgovornost" da obezbijedi državljanima EU da mogu "da nastave sa svojim životima kao do sada" i poslije Bregzita, zaključio je Dejvis.

Bonus video: