"ne bi li smirio masovne proteste"

Lukašenko predlaže referendum o izmenama bjeloruskog Ustava

"Želeioo bih da te izmjene unaprede naše društvo. Insistiraćemo na tim izmjenama i te izmjene ćemo ponuditi našem narodu", rekao je Lukašenko na radnom sastanku

6563 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je iznio ideju ustavnog referenduma kako bi smirio masovne proteste, ali nije iznio više detalja.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u nedelju u Minsku na trećem zaredom protestnom vikendu zbog spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je Lukašenko po šesti put izabran za predsjednika.

Kako javlja državna agencija Belta, Lukašenko je naveo da "stručnjaci", među kojima su i sudije Ustavnog suda, rade na izmjenama Ustava o kojima će se izjašnjavati na "referendumu".

"Želeioo bih da te izmjene unaprede naše društvo. Insistiraćemo na tim izmjenama i te izmjene ćemo ponuditi našem narodu", rekao je Lukašenko na radnom sastanku.

Bjeloruski predsjednik nije iznio više detalja, ali izmjene Ustava je i ranije pominjao, a Moskva je tu inicijativu ocijenila obećavajućim putem za izlazak iz krize.

Jedan od Lukašenkovih savjetnika isključio je mogućnost da izmjene ustava omoguće pregovore sa opozicijom.

Preporučujemo za Vas