Poljski premijer optužio Njemačku i SSSR za Drugi svjetski rat

"Noć je najcrnja pred svitanje. Stojimo ovdje prije svitanje, tako kao oni. Mislimo na one koji su tada ulazili u više nego petogodišnji rat. Kao oni iščekujemo zoru. Istoričari pitaju zašto Vjelunj? Zašto bespomoćni grad? Bombe su ubile preko 1.000 ljudi. Teško je naći odgovor na to pitanje. Tu se pokazala varvarska zamisao Njemaca - genocid i likvidacija"

5765 pregleda 1 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: AP
Mateuš Moravjecki, Foto: AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je danas na 81. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata, u Vjelunju na jugu Poljske, prvom poljskom gradu koji je u zoru 1. septembra bombardovala Hitlerova Njemačka, tadašnje totalitarne režime Njemačke i Sovjetskog Saveza za izbijanje tog poslednjeg svjetskog sukoba koji je počeo na današnji dan napadom Njemačke na Poljsku.

"To nije bio samo totalni rat, već totalitarni jer su ga pokrenula dva totalitarna režima. Totalitarna u svojim zamislima, uništavajuća, varvarska i u punom značenju te riječi zločinačka, genocidna", kazao je premijer Moravjecki na ceremoniji povodom 81. godišnjice bombardovanja Vjelunja i početka Drugog svjetskog rata.

Kao i predsjednik Poljske Andžej Duda u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate gdje su salve sa njemačkog vojnog broda Šlezvig-Holštajn na poljski garnizon na poluostrvu započele Drugi svjetski rat, i premijer Moravjecki se pojavio u Vjelunju u zoru kada su avioni Luftvafe prije 81. godini bombardovali uspavani grad.

"Noć je najcrnja pred svitanje. Stojimo ovdje prije svitanje, tako kao oni. Mislimo na one koji su tada ulazili u više nego petogodišnji rat. Kao oni iščekujemo zoru. Istoričari pitaju zašto Vjelunj? Zašto bespomoćni grad? Bombe su ubile preko 1.000 ljudi. Teško je naći odgovor na to pitanje. Tu se pokazala varvarska zamisao Njemaca - genocid i likvidacija", kazao je premijer Moravjecki.

Poljski premijer rekao je da su za bombe koje su pale na Vjelunj odgovorni Hitlerova nacistička Njemačka i komunistički Sovjetski Savez a da Poljska ostaje čuvar te istine koja se dana često u svijetu zataškava.

Predsjednik Poljske Andžej Duda, odajući u zoru poštu poginulim braniocima poluostrva Vesterplate i Gdanjska kazao je da je Vesterplate veliki i sjajni simbol junaštva poljskih vojnika koji su uprkos Njemačkoj nadmoći čitavih sedam dana branili garnizon a za svijet da je to simbol šta znači imperijalizam.

"Za cio svijet to je upozorenje šta znači imperijalizam, šta znači brutalna politika koja dovodi do rata, upozorenje da se takvi događaji nikada više ne ponove jer su povukli za sobom tragediju naroda, milione ljudi koji su poginuli ili bili ubijeni, doveli su do holokausta i svega najstrašnijeg što se desilo u toku Drugog svjetskog rata", kazao je danas na Vesterplate Duda.

U Drugom svjetskom ratu u Poljskoj je prema procjenama istoričara stradalo 5,9 miliona njenih građana, od čega su najmanje polovina bili poljski Jevreji.

Poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog najavljivale su da će na 81. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata objaviti izvještaj specijalne parlamentarne komisije sa novim bilansom razaranja, pravljen za to da se zatraže ratne reparacije od Njemačke, jer ih se Poljska odrekla u vrijeme kada je bila satelit SSSR, te prema tvrdnjama sadašnjih poljskih vlasti to odricanje ne važi.

"Izvještaj neće biti objavljen na godišnjicu. Mislim da će od političke odluke zavisiti kada i u kojim okolnostima će biti objavljen. Objavljivanje je neizbježno ali istovremeno ima veliku međunarodnu težinu i obavezuje Njemačku da isplati svoje neplaćene dugove Poljskoj", kazao je danas za državnu poljsku televiziju TVP.info šef te parlamentarne grupe koja priprema izvještaj Arkadijuš Mularčik.

Taj poslanik vladajućih konzervativaca nije želio da saopšti na koliko je u izvještaju procjenjena ukupna ratna šteta, samo je kazao da ne važi broj 850 milijardi dolara, kako se procjenjivalo ranije.

Materijalna razaranja najmasivnija su tokom Drugog svjetskog rata bila u Varšavi i prema parcijalnim procjenama Mularčikove Komisije od ukupnog računa Hitlerovoj Njemačkoj od 12 milijardi eura samo za pretvaranje poljskih gradova u ruševine, 8,5 milijardi eura u prerčunu otpada na Varšavu.

"Štete u drumskom saobraćaju procjenjene su na 6,9 milijardi eura (u preračunu), u željezničkom na 16 milijardi eura a štete u poljoprivredi dostigle su 12,6 milijardi eura", iznio je prve parcijalne procjene iz izvještaja prije dvije godine profesor Tehničkog univerziteta u Varšavi Mječislav Pristupa.

Njemački zvaničnici svakom prigodom naglašavaju moralnu odgovornost Njemačke za zločine i stradanja naroda u Drugom svjetskom ratu, ali kada je riječ o isplati reparacija Poljskoj pravno je zvanični Berlin to pitanje okončano, budući da je odricanje od ostatka reparacija iz 1950-ih zajedno sa Sovjetskim Savezom, potvrđeno i bilateralnim ugovorom o priznavanju granica Njemačke i Poljske na Odri a to odricanje nije osporavala nijedna demokratski izabrana poljska vlada od pada komunista 1989. godine sve do 2016. godine.

Bonus video: