Madrid naložio delegaciji Katalonije da spriječi sastanak s Pudždemonom

Torent je danas stigao u Brisel da se sastane s Pudždemonom
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2018. 12:06h

Španska vlada naložila je delegaciji pokrajine Katalonije u Briselu da ne dozvoli danas predviđeni sastanak smijenjenog lidera Karlesa Pudždemona i predsednika parlamenta te oblasti Rožera Torenta, saopštili su diplomatski izvori.

"Data su uputstva delegaciji Katalonije u Briselu da ne dozvoli taj sastanak predviđen u prostorijama te delegacije", rekli su isti izvori Frans presu.

Okruženje Pudždemona je sa svoje strane navelo da je sastanak prebačen u druge prostorije i da je poslije toga predviđena konferencija za novinare.

Torent je danas stigao u Brisel da se sastane s Pudždemonom.

Smijenjeni lider, koji se od 30. oktobra nalazi u Briselu, prije dva dana je rekao da će nova regionalna vlada biti uskoro formirana uprkos "prijetnjama" centralnih vlasti Madrida.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smijenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Bonus video: