Slovački milioner Kočner oslobođen krivice za ubistvo istraživačkog novinara

Slovački biznismen Marijan Kočner proglašen je nevinim po optužbama da je naredio ubistvo novinara Jana Kucijaka

4946 pregleda 0 komentar(a)
Marijan Kočner, Foto: AP
Marijan Kočner, Foto: AP

Slovački sud oslobodio je u četvrtak glavnog optuženog za ubistvo novinara Jana Kucijaka, rekavši da nije bilo dovoljno dokaza za osudu, prenosi Dojče vele.

Marijan Kočner bio je osumnjičen za naručivanje ubistva Kucijaka, istraživačkog novinara koji je ubijen u njegovoj kući 21. februara 2018. godine, zajedno sa vjerenicom Martinom Kusnirovom. Oboje su imali 27 godina.

Sud u Pezinoku odbacio je tužbu protiv Kočnera i njegove saučesnice Alene Žužove.

Kucijak je istraživao nezakonite aktivnosti koje je sprovodio Kočner, kao i njegove veze sa tadašnjom vladajućom strankom, Smer SD.

"Zločin je počinjen, ali nije dokazano da su Marjan Kočner i Alena Žužova naložili ubistvo", rekla je sudija Ruzena Sabova, predsjedavajuća sudskog vijeća, dodajući da "prema tome oslobađa optužene".

Sud je takođe utvrdio da optuženi Akeba Z. nije kriv za umiješanost u organizovanje ubistava usljed nedostatka dokaza.

Međutim, saučesnik ubice, koji je bio na mjestu ubistva i vozio vozilo za bjekstvo, proglašen je krivim za saučesništvo u zločinu i osuđen na 25 godina zatvora.

Državni tužioci se mogu žaliti protiv ove odluke.

"Strašan udarac"

Stvarni ubica priznao je zločin u januaru i u aprilu je osuđen na 23 godine zatvora. Još jedan čovjek je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog umiješanosti u ubistvo.

Barbara Vesel iz DW-a (Deutsche Welle), koja je bila u sudnici u blizini Bratislave zbog presude, rekla je da je to "strašan udarac" za rođake žrtava i one koji se nadaju promjenama u Slovačkoj.

Ubistvo Kucijaka i njegove vjerenice dovelo je do masovnih antikorupcijskih protesta u Slovačkoj i ostavke tadašnjeg premijera, Roberta Fica.

Kočner je već dobio 19-godišnju kaznu u odvojenom slučaju, osuđen je za falsifikovanje mjenica u iznosu od 69 miliona eura. On je uložio žalbu na tu kaznu.

Bonus video: