"PRIČAO SAM S LIDERIMA"

Stoltenberg: Grčka i Turska se dogovorile da počnu "tehničke pregovore" o smanjenju rizika od vojnih incidenata

"Grčka i Turska su cijenjeni saveznici i NATO je važna platforma za konsultacije o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku bezbjednost", naveo je Stoltenberg

4058 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da su se Grčka i Turska dogovorile da počnu "tehničke pregovore" radi smanjenja rizika od vojnih incidenata u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

U izjavi objavljenoj na sajtu NATO, Stoltenberg je naveo da je pričao s liderima Turske i Grčke, dvije članice alijanse koje se spore oko prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u toj oblasti.

"Grčka i Turska su cijenjeni saveznici i NATO je važna platforma za konsultacije o svim pitanjima koja utiču na našu zajedničku bezbjednost", naveo je Stoltenberg.

Međutim, grčki zvaničnik je odmah negirao da je postignut sporazum, rekavši da Turska prvo mora da povuče ratne brodove iz oblasti u istočnom Mediteranu, gdje vrše sporna istraživanja nalazišta energenata.

Ankara za sada nije reagovala na Stoltenbergovu izjavu.

Turska je danas objavila da će Rusija održati vojne vježbe u istočnom Sredozemlju od 8. do 22. i od 17. do 25. septembra u zoni gdje se nalaze turski brodovi za istraživanje nalazišta.

Nejasno je zašto bi Turska koja je članica NATO najavljivala vježbe u ime Moskve, iako su te dvije zemlje posljednjih godina znatno ojačale vojne, političke i ekonomske veze.

Preporučujemo za Vas