Liban: Nastavlja se potraga za mogućim preživjelim u ruševinama Bejruta

Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je novinarima u četvrtak da bi ispod moglo biti jedno ili dva tijela, a možda i jedan preživjeli jer su zabilježeni otkucaji srca

3162 pregleda 1 komentar(a)
Bejrut nakon eksplozije, Foto: Reuters
Bejrut nakon eksplozije, Foto: Reuters

Spasioci su danas nastavili da kopaju u ruševinama jednog kvarta Bejruta gdje su registrovani otkucaji srca u četvrtak, mjesec dana nakon nakon razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Specijalizovani tim čileanskih spasioca koji je nedavno stigao u glavni grad Libana primijetio je, zahvaljujući psima tragačina i termalnim skenerima, pulsiranje ispod ruševina jedne zgrade.

To je podstaklo nadu da bi se mogla pronaći preživjeli u eksploziji koja je razorila čitave djelove Bejruta 4.avgusta ubivši 191 osobu i povrijedivši ih više od 6.500.

Pripadnici Civilne odbrane i spasioci podizali su danas rukama djelove zgrade, rekao je fotograf Frans presa.

"Radimo non-stop od sinoć. Raščistili smo ruševine ali još nismo postigli rezultat", rekao je direktor zadužen za operacije u Civilnoj odbranij Abu Musa.

Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je novinarima u četvrtak da bi ispod moglo biti jedno ili dva tijela, a možda i jedan preživjeli jer su zabilježeni otkucaji srca.

Nikolas Sade koji koordiniše potragu rekao je danas da su poslije uklanjanja velikog dijela ruševina ponovo urađeni testovi kako bi se utvrdilo da li ima otkucja srca i udisaja i zabilježeno je sedam otkucaja u minutu, a dan ranije bilo je 16 do 18.

Potraga je otežana jer je cijela zgrada srušena.

Liban nema opremu ni tehničke kapacitete za takve katastrofe.

Zato je nekoliko zemalja brzo poslalo tehničku pomoć i spasioce poslije eksplozije.

Tokom noći potraga je obustavljena što je razgnijevilo neke Libance, sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

Vojska je u saopštenju navela da je rad suspendovan na dva sata u ponoć jer je prijetila opasnost da se sruši jedan napukao zid zgrade.

Bonus video: