privedeno oko 30 osoba

U Minsku maskirani tajni agenti privodili studente protestante

Lukašenko se trudi obuzdati talas masovnih protesta i štrajkova otkako je prošlog mjeseca osvojio šesti mandat na izborima za koje protivnici kažu da su bili namješteni, što on negira

8088 pregleda 4 komentar(a)
Lukašenko, Foto: AP Photo
Lukašenko, Foto: AP Photo

Maskirani  tajni agenti su odvlačili studente protestante sa ulica i odvodili ih  kombijima, dok i četvrti vikend za redom traju protesti  protiv osporavanog reizbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prema opozicionim  izvorima još je jedna istaknuta pripadnica opotzicje Olga Kovalkova napustila zemlju i otišla u susjednu Poljsku,  piše index.hr. 

Kovalkova je bliska saradnicva opozicione  čelnice Svetlane Tihanovske i bila je nakratko uhapšena.

Zbog učestvovanja u protestima  u subotu je privedeno oko 30 osoba, prenosi novinska agencija Tass, pozivajući se na podatke policije u Minsku

Ogrnuti crveno-bijelim zastavama, studenti su na nekoliko mjesta u glavnom gradu organizirali proteste. Jedan je održan ispred Državnog lingvističkog instituta u Minsku, gdje je policija u petak uhapsila  pet osoba.

U drugim dijelovima grada maskirani muškarci odvodili su studente okupljene u restoranu u ulici Karla Marksa u središtu Minska.

Tijekom poslijepodneva Minskom su promarširale hiljade žena, izvikujući slogane poput - "ruke dalje od naše djece".

Lukašenko se trudi obuzdati talas masovnih protesta i  štrajkova otkako je prošlog mjeseca osvojio šesti mandat na izborima za koje protivnici kažu da su bili namješteni, što on negira.

Bjeloruski je predsjednik i ranije negirao informacije o pandemiji koronavirusa, objašnjavajući kako je riječ o "psihozi" protiv koje bi se moglo boriti ispijanjem votke i korištenjem saune.

No u subotu je "promijenio ploču" te je ukorio protestante  zamjerajući im da šire bolest.

"Teturamo ulicama međusobno se dodirujući", rekao je na sastanku vlade prenošenom u TV-programu. "A gdje je održavanje fizičke distance i sve ostalo? Činimo sve da bismo produžili  trajanje pandemije. To je neprihvatljivo."

Preporučujemo za Vas