Njemačka: U načelu postoji perspektiva članstva u EU za Zapadni Balkan

Na pitanje zašto se Njemačka nije oglasila poslije ubistva Olivera Ivanovića, Rot je rekao da je reagovala EU i da Berlin u potpunosti podržava poziciju Brisela
3 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2018. 13:54h

Državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot izjavio je da Evropska unija, kao i Njemačka, treba više da ulaže u perspektivu Zapadnog Balkana, ali i da zemlje regiona moraju da urade više u pomirenju, ekonomiji i borbi protiv korupcije.

Rot je u intervjuu za Dojče vele (DW) rekao da "u načelu postoji perspektiva članstva u Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana", što "i EU i Njemačka to smatraju svojom obavezom", ali da to treba da shvate i ljudi na Zapadnom Balkanu.

"EU, ali i savezna vlada u Berlinu, moraju jasno da pokažu da im nije svejedno kakva će biti budućnost Zapadnog Balkana. Moramo da investiramo više vremena, više novca, više kreativnosti kako bismo ljudima u regionu pokazali jasnu perspektivu. Ali mi ne možemo nikoga da prisilimo da uradi ono što je dobro za njega", rekao je on.

Rot je dodao da je "na Zapadnom Balkanu prije svega potreban proces pomirenja, više zajedništva, više ekonomskih napora, mora se uočiti angažovanija borba protiv korupcije".

Na pitanje zašto se Njemačka nije oglasila poslije ubistva Olivera Ivanovića, Rot je rekao da je reagovala EU i da Berlin u potpunosti podržava poziciju Brisela.

On je dodao da je proces normalizacije i dijaloga Kosova i Srbije od ključnog značaja za napredak po pitanju ulaska Srbije u Evropsku uniju.

"Važno je međusobno razgovarati. To je temelj za pomirenje, dijaloga mora biti", rekao je Rot.

Bonus video: