UPOZORENJE MOSKVI

Njemačka povećava pritisak na Rusiju: Zbog Navaljnog bi mogli da odustanu od Sjevernog toka 2

"Ako ruska strana ne doprinese istrazi narednih dana, mi ćemo morati da konsultujemo naše partnere", kazao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas

18383 pregleda 5 komentar(a)
Mas, Foto: Reuters
Mas, Foto: Reuters

Njemačka je danas povećala pritisak na Rusiju zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i upozorila da bi u slučaju izostanka podrške Moskve istrazi tog slučaja mogla da preispita sudbinu njemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je za list Bild am zontag da se "nada da Rusi neće primorati" Njemačku da promijeni stav o gasovodu Sjeverni tok 2 kroz Baltičko more.

"Ako ruska strana ne doprinese istrazi narednih dana, mi ćemo morati da konsultujemo naše partnere", kazao je Mas.

On nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Rusiji i rekao je da bi takve mjere trebalo da budu "efikasno usmjerene".

Mas je međutim priznao da bi zaustavljanje izgradnje gotovo završenog gasovoda nanijelo štetu njemačkim i evropskim kompanijama.

"Ko god to zahtijeva morao bi da da bude svjestan posljedica. U izgradnji učestvuje više od 100 kompanija iz 12 evropskih zemalja, a oko polovina je iz Njemačke", naveo je Mas.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da iskoristi gasovod Sjeverni tok 2, kojim bi ruski gas bio direktno isporučivan Njemačkoj, da primora Kremlj na odgovore o trovanju Navaljnog.

Navaljnom, žestokom kritičaru Kremlja, pozlilo je prije dvije nedjelje tokom leta za Moskvu.

On je odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku, a poslije nekoliko dana prebačen je na liječenje u bolnicu u Berlinu, gdje je i dalje u vještačkoj komi.

Njemačke vlasti saopštile su da su testovi pokazali da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe "novičok", razvijenim u Sovjetskom Savezu. Kremlj je odbacio optužbe da je umešan u trovanje Navaljnog i poručio da Nemačka nije dala nikakve dokaze Moskvi o njegovom stanju. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je trovanje Navaljnog pokušaj ubistva i zatražila punu istragu. Lekari u berlinskoj bolnici navode da je Navaljni u stabilnom stanju, ali očekuju da njegov oporavak dugo traje i ne isključuju dugotrajne zdravstvene posljedice.

Preporučujemo za Vas