Britanija predstavlja zakon koji će poništiti djelove sporazuma o Bregzitu

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen na Tviteru je napisala da je zabrinuta

35340 pregleda 39 reakcija 6 komentar(a)
Premijer Velike Britanije, Boris Džonson, Foto: Reuters
Premijer Velike Britanije, Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanska vlada danas će predstaviti zakon kojim će se poništiti djelovi sporazuma o povlačenju iz Evropske unije (Bregit) uprkos kritikama političara da time krši međunarodne obaveze, prenosi HINA.

Britanski zakon o unutrašnjem tržištu uključuje "ograničene i razumne korake za pojašnjenje" odredbe o različitim carinskim pravilima nakon Bregzita u Sjevernoj Irskoj od ostatka Velike Britanije.

"Ovaj će zakon zaštititi naše visoko integrisano tržište i garantovati firmama da nastave neometano trguju u svim djelovima Velike Britanije nakon završetka prelaznog razdoblja i kad zakoni EU prestanu biti na snazi", rekao je sekretar Alok Šarma prije predstavljanja zakona parlamentu, navodi dpa, prenijela je Hina .

Zakon je bacio sjenku na ovosedmične trgovinske pregovore Britanije i EU.

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine oktobra tvrdeći da će i Bregzit bez sporazuma biti "dobar ishod" za Britaniju.

Mnogi kritičari, uključujući bivšu premijerku Terezu Mej i drugi konzervativni poslanici, strahuju da bi Britanija mogla izgubiti povjerenje međunarodnih partnera.

"Kako ćemo moći pogledati u oči Kini i prozivati je zbog kršenja međunarodnih obveza o pitanju Hong Konga, Rusiji zbog balističkih projektila ili Iranu zbog nuklearnog sporazuma, ako nastavimo ovim putem", rekao je konzervativni zastupnik Tobias Elvud u srijedu za BBC.

Škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da zakon predstavlja "frontalni napad na devoluciju".

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen na Tviteru je napisala da je zabrinuta.

"Vrlo sam zabrinuta zbog saopštenja britanske vlade o njihovim namjerama da prekrše Dogovor o povlačenju: Ovo bi dovelo do kršenja međunarodnog prava i potkopalo bi povjerenje. Pacta sunt servanda (osnovno načelo ugovornog prava po kojem je zaključeni ugovor zakon za ugovorne strane, koje su dužne ispuniti svoje obaveze na način određen ugovorom i odgovorne su za ispunjenje tih obaveza) je osnova prosperitetnih budućih odnosa", poručila je ona na Tviteru.

Britanija je formalno napustila EU 31. januara, nakon što je na referendumu 2016. godine za to glasala tanka većina.

Bonus video: