Lukašenko: Bjelorusija pooštrava bezbjednost na svim granicama

Lukašenko je rekao da je spreman na održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora, naglasivši da je sve bliže takvoj odluci

2429 pregleda 1 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ta zemlja pojačala bezbjednost na svim granicama, sem sa Rusijom, zbog vojnih vježbi stranih sila.

Lukašenko je rekao da su je to bio pokušaj da se "igraju sa našim nervima".

"U određenom trenutku odgovorio sam na to veoma ozbiljno - na sve te vježbe blizu granica Bjelorusije i da budem precizan blizu granica Saveza Rusije i Bjelorusije", rekao je Lukašenko u intervjuu za ruski portal Raša tudej.

On je kazao da između Rusije i Bjelorusije ne postoji prava granica već administrativni prelaz, a da je morao da pojača bezbjednost na svim granicama, uključujući i onu sa Ukrajinom.

Lukašenko je poručio da nema o čemu da se razgovara sa liderima aktuelnog bjeloruskog protesta, u intervjuu za ruske medije, koji je emitovao RT.

"Predsjednici ne pregovaraju ni sa kim. Stoga danas ne znam sa kim ću pregovarati. Ako je to opozicija i najvjerovatnije ona koja je iznijela ta dva programa, nemam o čemu da razgovaram sa njima. Recite mi o čemu se može razgovarati", upitao je Lukašenko, a prenio je Tas.

Prema riječima predsjednika Belorusije, neke od ideja koje su iznijeli predstavnici opozicije imaju za cilj napuštanje ruskog jezika, privatizaciju preduzeća i postupno uvođenje sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja koji se naplaćuju.

Pretpostavio je čak da bi neki od opozicionih političara, koji su već napustili političku arenu, mogli da stoje iza trenutnih protesta, prenosi Tanjug.

Lukašenko je rekao da je spreman na održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora, naglasivši da je sve bliže takvoj odluci.

"Niko mi nije rekao za to i ovo vam prvi put kažem. Sklon sam tome", poručio je Lukašenko, ne navodeći tačan datum eventualnih prevremenih izbora.

Bonus video: