Španska vlada planira da zabrani udruženje Fransiska Franka

Predsjednik udruženja smatra da bi zabrana kršila španski ustav

2648 pregleda 0 komentar(a)
Palata u Galiciji: Sud donio odluku u korist vlade u sporu s Frankovim nasljednicima, Foto: AP Photo
Palata u Galiciji: Sud donio odluku u korist vlade u sporu s Frankovim nasljednicima, Foto: AP Photo

Španska vlada priprema zakon kojim će se zabraniti rad Udruženja Fransiska Franka, utemeljenog radi zaštite ugleda pokojnog diktatora, rekao je danas premijer Pedro Sančes.

Više od pola miliona ljudi poginulo je u Španskom građanskom ratu 1936-1939. Istoričari procjenjuju da je Frankov režim pobio 150.000 ljudi, a nekih 450.000 bilo je prisiljeno izbjeći iz Španije.

Ipak, španski narod i dalje je podijeljen u pogledu Frankove diktature koja je završila njegovom smrću 1975.

"Zabranićemo i proglasiti nezakonitima sva udruženja kojima je svrha štititi ugled Frankove diktature, kao što je Udruženje Fransiska Franka", rekao je Sančes poslanicima.

Udruženje ne prima novac od države

Huan Čikaro Ortega, predsjednik tog udruženja, smatra da bi zabrana kršila španski ustav.

"Taj zakon (koji planiraju) nije ništa drugo do pokušaj skretanja pažnje javnosti s katastrofalnog načina na koji vlada upravlja pandemijom (koronakrize) i hiljadama smrti", rekao je Ortega.

Zakonom bi trebalo da se zabrani javnosti i javno finansiranim ustanovama da veličaju diktaturu, rekla je potpredsjednica vlade Karmen Kalvo.

Međutim, udruženje koje su 1976, nakon Frankove smrti, osnovali njegovi simpatizeri ne prima nikakvu finansijsku donaciju javnih ustanova, piše Hina.

Sančesova vlada preduzela je niz koraka u svrhu uklanjanja simbola diktature, među njima premjestila je Frankove ostatke iz impozantnog mauzoleja Doline palih, gdje su se nalazili 44 godine, na jedno manje poznato groblje u predgrađu Madrida.

Zakonom 'demokratskog sjećanja' trebalo bi finansirati ekshumaciju tijela žrtava građanskog rata i diktature koje su pokopane u masovnim grobnicama, rekla je Kalvo novinarima.

Prošle sedmice, sud je donio odluku u korist vlade u sporu s diktatorovim nasljednicima oko vlasništva nad palatom u sjevernoj pokrajini Galiciji.

Bonus video: