Ako Izrael prizna Kosovo, Srbija neće seliti ambasadu

Diplomatski odnosi Izraela i Kosova su prihvatljivi, ali ne i priznanje nezavisnosti, kazao izvor blizak Vučiću

6402 pregleda 10 komentar(a)
Vučić tvrdi da je bio upoznat sa sadržinom sporazuma, Foto: Beta/AP
Vučić tvrdi da je bio upoznat sa sadržinom sporazuma, Foto: Beta/AP

Izrael bi priznanjem Kosova kao nezavisne države narušio odnose sa Srbijom i Beograd u tom slučaju ne bi ispunio obećanje o premještanje svoje ambasede u Izrael uprkos tome što je to jedna od stavki sporazuma koje su balkanske zemlje potpisale u Bijeloj kući, navode izraelski mediji pozivajući se na izvor blizak srpskim vlastima.

„Srbija neće premjestiti svoju ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo kao nezavisnu državu“, kazao je izvor i dodao da bi „tim potezom Izrael narušio inače prisni odnos Izraela i Srbije koji nikada više ne bi bio isti“.

„To bi moglo da se završi potpunim haosom, ako nema kompromisa o tome kakve će odnose Izrael na kraju imati sa Kosovom”, rekao je za list „Tajms of Izrael“, izvor koji je želio da ostane anoniman. „Diplomatski odnosi sa Kosovom su jedna stvar, priznanje kao nezavisne države su potpuno druga stvar. To će unišititi odnose Izraela i Srbije“, naveo je izvor.

List „Jerusalim post“ je takođe prenio izjavu anonimnog izvora za koji tvrdi da je blizak vlastima u Beogradu u kojoj kaže da „mnogi smatraju da bi priznanje Kosovo bilo kao da države jednostrano priznaju Palestinu“.

Izrael još nije priznao nezavisnost Kosova, a analitičari tvrde da je glavni razlog za to jer ne želi da postavi presedan za priznavanje palestinske države.

Na pitanje zar Srbija nije prećutno pristala da Kosovo i Izrael uspostave odnose, izvor je rekao da su dvije strane potpisale odvojene sporazume i da „dokument koji je Vučić potpisao ne kaže ništa o izraelskom priznanju Kosova“.

Sporazumi, koje su u Vašingtonu potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, razlikovali su se samo u stavci koja se u slučaju Srbije odnosila na premještanje ambasade u Jerusalim, dok se u dogovoru sa Prištinom navodi da su „Kosovo i Izrael pristali da se međusobno priznaju“.

Prva pitanja o posvećenosti Srbije da otvori ambasadu u Jerusalimu pojavila su se odmah nakon potpisivanja u Vašingtonu pošto na video–snimcima sa ceremonije Vučić u jednom trenutku izgleda zbunjeno. Na društvenim medijima pojavile su se spekulacije da on zapravo nije znao šta potpisuje, ali je predsjednik Srbije kasnije kazao da je bio dobro upoznat sa sadržajem sporazuma, piše „Tajms of Izrael“.

Srpski zvaničnici posljednjih dana, naročito nakon upozorenja Evropske unije da odluka o premještanju ambasade nije u skladu sa politikom bloka, pokušavaju da naprave otklon od obećanja datog u Vašingtonu.

Vučić je u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“ rekao da je Izrael suverena država, da ima pravo da radi šta želi, a da je Srbija „poslala poruku Izraelu koja je vrlo jasna”.

Bivši ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol kazao je za izraelske medije da je Vučić rekao kako odluka Izraela da prizna Kosovo nije povezana sa sporazumom potpisanom u Bijeloj kući i da je to sopstvena odluka Izraela i takođe da je premještanje ambasade Srbije uslovljeno poštovanjem interesa Srbije.

„To je veliki nagovještaj da uopšte neće preseliti ambasadu“, rekao je Kol. Portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Lior Haiat kazao je juče u reakciji na pisanje medija da Izrael duboko cijeni odnose sa Srbijom, koji su poboljšani tokom Vučićeve vlade.

„Ne sumnjamo da će ovaj odnos nastaviti da se produbljuje i nakon odluke o preseljenju srpske ambasade u Jerusalim“, kazao je Haiat.

Bonus video: