povećava se i broj sa težim simptomima

U Češkoj ponovo preko hiljadu pozitivnih na koronavirus i vraćaju se maske

U petak bi češka vlada trebalo da informiše javnost o novom ublaženom i ograničenom sistemu testiranja na koronavirus i trasiranja njihovih kontakata, po ugledu na Poljsku koja ga je uvela prije početka školske godine

5534 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Češkoj je u srijedu, drugi dan zaredom, testovima potvrđeno preko hiljadu novih slučajeva pozitivnih na koronavirusa i od danas, kao u proljeće u jeku epidemije za cijelu Češku, važi obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, planirana u manjem obimu prvobitno samo za Prag.

Od početka epidemije u Češkoj je do sada preminulo 444 ljudi pozitivnih na koronavirus od ukupno 31.036 osoba kod kojih je otkriven virus, ozdravilo je 20.374, a povećava se i broj sa težim simptomima koji moraju u bolnice, iako ne takvom brzinom kao broj pozitivnih slučajeva.

Hospitalizovanih pacijenata je, prema današnjim podacima češkog Ministarstva zdravlja, 244 od toga 57 na intenzivnoj njezi ili respiratoru, ali kapaciteti intenzivne nege su popunjeni pacijentima sa teškim simptomima kovid-19 sa svega šest odsto.

"Bilježimo blagi porast hospitalizovanih pacijenata. Može da se radi o preventivnoj hospitalizaciji ili to može da bude rješavanje problema koji nema veze sa koronavirusom. Ali te podatke ne možemo pouzdano da skupljamo u realnom vremenu. Evaluira se naknadno tako da ne možemo da kažemo da li komplikacije imaju veze sa koronavirusom ili je drugi razlog njihovog pogoršanog stanja", kazao je za češki javni radio Radižurnal šef Instituta za statistike u zdravstvu Ladislav Dušek.

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh kazao je danas u intervjuu za Radiožurnal da je možda trebalo pred 1. septembar da insistira da se uvede šira obaveza nošenja zaštitne maske, a ne da popusti, kako je na kraju izdejstvovao premijer Andrej Babiš.

"Možda je trebalo, ali tada nije postojala nedvosmislena saglasnost struke. A sada je stanje sazrelo, iako kada su djeca u pitanju tu ne vidimo neki izraziti porast. Djeca nisu uzrok povećanja novih slučajeva koje vidimo. Djeca do 15 godina predstavljaju samo sedam odsto svih zaraženih. Većina novih slučajeva su odrasli i možda je to stvar povratka sa godišnjih odmora na posao ili generalno više socijalnih interakcija", rekao je Vojteh.

Od juče je u Pragu uvedena obaveza nošenja zaštitne maske pored javnog prevoza i institucija i u radnjama i tržnim centrima, a od danas u cijeloj Češkoj u svim zatvorenim prostorima, po principu kako je rekao ministar Vojteh "maska pod krovom, napolju bez nje" uz definisane izuzetke.

Od danas se tako bez zaštite preko lica odvija nastava u školama i na fakultetima, ali kada deca izađu u prostorije škole van razreda moraju da se zaštite maskom, u restoranima i kafićima gosti mogu da ih skinu samo dok piju i jedu, maske ne moraju da nose učesnici suđenja, novinari, na poslu ukoliko su zaposleni udaljeni jedan od drugog na stalnom mjestu više od dva metra, ne moraju da ih nose ni sportisti tokom treninga.

Ministri bi danas na vanrednom sastanku donjeg doma parlamenta, sazvanom na zahtjev opozicije, trebalo da detaljnije obrazlože zašto pooštravanje mjera u Češkoj prati takav haos.

Belgija i Njemačka su zbog naglog povećanog broja pozitivnih slučajeva na koronavirus u Češkoj i Pragu u posljednjih 14 dana stavili Prag na spisak crvenih, rizičnih oblasti iz kojih se ako neko želi u Njemačku ili Belgiju zahtijeva negativan test na koronavirus ili da ide u karantin.

U petak bi češka vlada trebalo da informiše javnost o novom ublaženom i ograničenom sistemu testiranja na koronavirus i trasiranja njihovih kontakata, po ugledu na Poljsku koja ga je uvela prije početka školske godine.

Poljska je posljednjih dana uspjela da više nego dva puta smanji dnevno povećanje novih slučajeva, koji se sada kreće oko 400, u odnosu na rekordnih preko 900 zahvaljujući tome što je novi poljski sistem testiranja i trasiranja osjetno smanjio broj dnevnih testova u zemlji sa skoro 30.000 na svega 10.000, pa time i broj pozitivnih slučajeva.