Lavrov: Slučaj Navaljni kao Salzberi i pad aviona u Ukrajini

Ruska strana i dalje nema nikakvih informacija o tome gdje se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj, kazao je Lavrov

2085 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov, Foto: AP Photo
Lavrov, Foto: AP Photo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uporedio je ponašanje Njemačke u vezi sa slučajem opozicionog lidera Alekseja Navaljnog sa slučajem u Salzberiju i padom aviona MH17 u Ukrajini.

"Kada portparol Njemačke saopšti da je zahtjev Generalnog tužilaštva Rusije predat nezavisnim pravnim organima i zbog toga njemačka vlada ništa ne može da učini povodom toga, ali istovremeno zahtijeva od nas da sprovedemo istragu, to podsjeća na presedane koji su stvorile naše zapadne kolege nakon trovanja u Salzberiju, kada je sve bilo tajno", rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Kako je rekao, ruska strana i dalje nema nikakvih informacija, između ostalog, i o tome gdje se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj.

Prema njegovim riječima, ponavlja se i priča sa padom malezijskog "boinga" 2014. godine iznad Ukrajine, kada je holandska strana Rusiju redovno optuživala da odbija saradnju kao odgovor na mnogobrojne napore zvaničnih struktura da pruže informacije koje smo imali.

"Ako sada ista logika preovlada kod naših zapadnih kolega, prije svega njemačkih, ali i američkih, to će samo biti potvrda da se oni postavljaju iznad zakona", rekao je Lavrov.

Komentarišući izjave američke strane o umiješanosti ruskih zvaničnika u situaciju sa Navaljnim, Lavrov je rekao da su te optužbe neosnovane i da je ruska strana navikla na to, prenosi Tanjug.

Kremlj: Zašto Berlin nije dao podatke

Kremlj bi više volio da je Berlin direktno prenio Rusiji podatke u vezi sa incidentom sa Navaljnim i pita se zašto su se pojavile neke poteškoće u vezi s tim, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Bonus video: