Oko 13.000 zaposlenih u italijanskim školama zaraženo koronavirusom

Očekuje se da će 24. septembra procenat testiranih radnika u školama na teritoriji Italije biti povećan na 60 do 70 odsto

2893 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Italiji je do sada na virus kovid 19 testirano skoro 50 odsto zaposlenih u školama, što je oko 500.000 nastavnika i nenastavnog školskog osoblja.

Od njih 2,6 odsto testiranih, odnosno oko 13.000 ljudi, pozitivno je.

To su podaci koje je saopštila kancelarija italijanskog specijalnog komesara za vanredne situacije Domenika Arkurija.

Najviše testova sprovedeno je u Lombardiji, gdje je testirano 70 odsto, dok je na posljednjem mjestu Sardinija sa pet odsto, a izvještaj ne obuhvata region Lacio, koji je testiranje sproveo nezavisno, navodi agencija Ansa.

Očekuje se da će 24. septembra procenat testiranih radnika u školama na teritoriji Italije biti povećan na 60 do 70 odsto.

Kako je saopšteno, od 14. septembra, kada će početi školska nastava u većem dijelu Italije, dostavljaće se oko 11 miliona zaštitnih maski dnevno koje će učenicima biti neophodne za ulazak u školu.

Broj novooboljelih na dnevnom nivou u Italiji i dalje raste, a prema posljednjim podacima registrovano je 1.597 novih slučajeva kovida-19.

Istovremeno, razmatra se mogućnost da trajanje karantina u Italiji bude skraćeno sa 14 na deset dana, o čemu će procjenu dati Naučno-tehnički komitet na sastanku u utorak.

Preporuka Svjetske zdravstvene ogranizacije (SZO) je 14-dnevni karantin, na osnovu dostupnih podataka o periodu inkubacije koji je u proseku četiri do pet dana, sa gornjom granicom od dvije nedjelje.

Bonus video: