"APSOLUTNO LEGITIMNO"

Sada i zvanično: Pudždemon predložen za predsjednika katalonske vlade

Predsjednik katalonskog parlamenta rekao je i da se obratio španskom premijeru Marijanu Rahoju da bi razgovarali o, kako je naveo, "nenormalnoj situaciji" u Kataloniji
0 komentar(a)
Rožer Torent, Foto: Reuters
Rožer Torent, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2018. 12:17h

Predsjednik parlamenta Katalonije Rožer Torent predložio je danas separatističkog lidera Karlesa Pudždemona za predsjednika nove regionalne vlade.

Torent je ocijenio da je nova kandidatura bivšeg predsjednika regionalne vlade Pudždemona "apsolutno legitimna".

Predsjednik katalonskog parlamenta rekao je i da se obratio španskom premijeru Marijanu Rahoju da bi razgovarali o, kako je naveo, "nenormalnoj situaciji" u Kataloniji.

Pudždemon je jutros doputovao u Dansku, uprkos pretnji hapšenjem u toj zemlji.

Španski državni tužilac zatražio je od nadležnog sudije da izda međunarodnu potjernicu za katalonskim liderom. Sudija nije obavezan da postupi po zahtjevu tužioca.

Pudždemon, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

Debata bi trebalo da počne danas u 14.00.

Vodeće katalonske separatističke partije složile su 10. januara da ponovo izaberu Pudždemona za predsjednika tog regiona, izjavili su njihovi predstavnici.

Premijer Španije Marijano Rahoj je reagujući na taj potez kazao da Pudždemon neće vladati Katalonijom iz Brisela.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju vlasti u Madridu, a potom je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Preporučujemo za Vas