predsjednik bjelorusije zatražio rusku podršđku

Kremlj: Lukašenko se sastaje sa Putinom u ponedeljak u Moskvi

Dvije zemlje, koje su mjesecima imale komplikovane odnose, razgovaraće o produbljivanju političkih i ekonomskih veza u trenutku kada Lukašenko traži da učvrsti podršku Moskve u odbrani od protesta protiv njega, navodi agencija Frans pres

2826 pregleda 0 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, suočen poslednjih mjesec dana sa do sada neviđenim protestnim pokretom, u ponedeljak ide u Rusiju da razgovara sa predsjednikom Vladimirom Putinom, saopštio je Kremlj.

"To će biti radna posjeta", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvije zemlje, koje su mjesecima imale komplikovane odnose, razgovaraće o produbljivanju političkih i ekonomskih veza u trenutku kada Lukašenko traži da učvrsti podršku Moskve u odbrani od protesta protiv njega, navodi agencija Frans pres.

Upitan da li će sastanak dvojice vođa biti u Moskvi, Peskov nije precizirao. Nisu najavljene konferencije za novinare ni potpisivanje nekog sporazuma.

Poslednjih godina, Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, optužio je više puta svog istorijskog saveznika Rusiju da hoće od Bjelorusije da napravi vazala i odbacio ideju Moksve o produbljivanju Unije koja postoji između dvije zemlje.

Čak je pred predsjedničke izbore 9. avgusta optužio Moskvu da djeluje protiv njega.

Međutim, od kada su prije mjesec dana počeli protesti protiv njega u Bjelorusiji i osuda njegovog reizbora kao prevare, Lukašenko je napravio zaokret od 180 stepeni i zatražio rusku podršku protiv, kako tvrdi, zapadne operacije da ga destabilizuje.

U Rusiji kruže glasine da bi Moskva mogla da iskoristi situaciju da nametne Minsku čvršću uniju, koju je do sada Lukašenko odbijao u ime suvereniteta i nezavisnosti zemlje.

Bjeloruski opozicionari, od kojih je većina ili uhapšena, ili protjerana iz zemlje poslednjih nedelja, insistiraju da je njihov pokret usmjeren protiv Lukašeneka i da nije ni proruski ni prozapadni.

U Minsku se u nedelju očekuju nove velike demonstracije, peti put. Na pretnodnim skupovima okupilo se najmanje 100.000 ljudi da traži odlazak Lukašenka sa vlasti.