Pudždemon nije uhapšen u Kopenhagenu, španski tužilac zatražio potjernicu

"Tužilac je postupio kako bi zatražio od istražnog sudije Vrhovnog suda da aktivira evropski nalog za hapšenje" Pudždemona, saopštilo je tužilaštvo
0 komentar(a)
Karles Pudžedmon, Foto: Reuters
Karles Pudžedmon, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2018. 10:36h

Španski državni tužilac zatražio je danas od nadležnog sudije da izda međunarodnu potjernicu za separatističkim katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom, saopšteno je iz pravosudnih izvora u Španiji.

"Tužilac je postupio kako bi zatražio od istražnog sudije Vrhovnog suda da aktivira evropski nalog za hapšenje" Pudždemona, saopštilo je tužilaštvo.

Sudija nije obavezan da postupi po zahtjevu tužioca.

Pudždemon je jutros iz Brisela doputovao u Kopenhagen, gdje nije uhapšen, već je nesmetano otišao na debatu na kojoj će biti moderator.

Rojtersovi reporteri saopštili su da je Pudždemon viđen na aerodromu, nakon čega je sjeo u kola i otišao u nepoznatom pravcu.

Katalonski lider se ranije sklonio Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije, a u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

Debata bi trebalo da počne danas u 14.00.

Španija je u nedjelju najavila da će tražiti Pudždemonovo hapšenje ukoliko bude otišao iz Brisela u Kopenhagen.

Pudžedmon je nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine pobjegao u Brisel sa nekoliko svojih ministara, kako bi se sklonio od španskih vlasti.

Španske vlasti su nakon referenduma raspustile parlament Katalonije i preuzele vlast nad pokrajinom.

Bonus video: