BRANIO PLAN VLADE DA PONIŠTI DJELOVE SPORAZUMA SA EU

Džonson: Ekstremno tumačenje sporazuma moglo bi da ugrozi budućnost Velike Britanije

U kolumni objavljenoj u Dejli Telegrafu, Džonson je rekao da je vladin Predlog zakona o unutrašnjem tržištu potreban da bi se okončale prijetnje EU da se nametne "blokada" u Irskom moru za koju je premijer rekao da bi mogla "da rasparča zemlju"

8520 pregleda 2 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson oštro je branio plan svoje vlade da poništi djelove sporazuma o Bregzitu sa Evropskom unijom (EU), tvrdeći da bi njeno "ekstremno" tumačenje sporazuma moglo da ugrozi budućnost Velike Britanije.

U kolumni objavljenoj danas u Dejli Telegrafu, Džonson je rekao da je vladin Predlog zakona o unutrašnjem tržištu potreban da bi se okončale prijetnje EU da se nametne "blokada" u Irskom moru za koju je premijer rekao da bi mogla "da rasparča zemlju".

Predlog zakona za koji je britanska vlada priznala da djelimično krši međunarodno pravo, izazvao je negodovanje unutar EU i Džonsonove konzervativne stranke.

Očekuje se da će britanski parlament o tome raspravljati sljedeće nedjelje.

Pošto vlada ne pokazuje nikakve znakove promjene kursa, postoji zabrinutost odnosno mogućnost da dvije strane neće postići sporazum do decembra, kada ističe prelazni period poslije Bregzita.

Ako se to dogodi, obje strane će uvesti carine i druge prepreke u trgovini početkom 2021. godine.

Blok od 27 država je prije dva dana upozorio London da do kraja septembra mora da povuče planirani zakon o svojoj trgovini sa Sjevernom Irskom, ili će se suočiti s pravnom borbom čak i prije završetka prelaznog perioda za izlazak Velike Britanije iz EU 31. decembra.

Prije manje od godinu dana dvije strane su potpisale i ratifikovale sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, a ona sad priznaje da bi ga prekršila svojim predloženim Zakonom o unutrašnjem tržištu, koji bi umanjio nadzor EU nad trgovinom Sjeverne Irske koja je u sastavu Velike Britanije i Irske, koja je članica EU.

To je posebno osjetljivo pitanje jer je jedina kopnenu granica između Velike Britanije i EU granica Sjeverne Irske i Irske.

Velika Britanija i EU su se obavezale sporazumom o Bregzitu da neće biti carinske kontrole ili drugih prepreka između britanskog regiona Sjeverne Irske i Republike Irske, da ne bi, kako tvrdi London, bilo podjele među Ircima koji su poslije više decenija jedva obustavili oružanu borbu protiv britanske vlasti.

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mjesečni prelazni period.

Dvije strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su zaglibili oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije i pravila poštene konkurencije preduzeća.