Priprema se istorijsko suđenje italijanskoj mafiji

Ndrangeta se godinama smatrala siromašnijim srodnikom poznatijih mafijaških grupa poput Koza Nostre i napuljske Kamore, ali ih je vremenom nadmašila i postala najmoćnija italijanska kriminalna organizacija

13481 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Grateri, Foto: Twitter
Nikola Grateri, Foto: Twitter

Nakon godina istraživanja, velikog broja dokaza i stotina osumnjičenih, italijanski tužilac Nikola Grateri priprema se za istorijsku sudsku bitku protiv moćnog mafijaškog klana Ndrangeta.

Preliminarna saslušanja protiv članova te kriminalne organizacije počela su u petak u Rimu, u slučaju kakav nije viđen od procesa protiv sicilijanske Koza Nostre sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Grateri (62), koji je protekle tri decenije proveo pod policijskom zaštitom, nada se da će poslati više od 450 osumnjičenih mafijaša u zatvor zbog iznuđivanja, pranja novca, otmica, krijumčarenja droge, prenosi agencija Hina.

"To je rat", rekao je agenciji Frans pres nedugo prije prvog saslušanja u Rimu u slučaju protiv jedine italijanske mafijaške grupe koja je proširila krake na sve kontinente.

"Govorimo o nasilju, o smrti", dodao je tužilac kojem je sjedište u gradu Katanzaro, uporištu Ndrangete koja mu konstantno prijeti smrću.

Opisujući taj slučaj "istorijskim", Gratari vjeruje da je to najvažnija pravna bitka u Italiji od procesa "Maxi" koji je završio pritvaranjem stotina članova Koza Nostre.

To suđenje je bilo obilježeno nasiljem. Godine 1992. ubijen je najpoznatiji istražni sudija Đovani Falkone, njegova supruga i trojica policajaca koja su ga čuvala.

Tone kokaina

Stotine šefova Ndrangete i "vojnika" uhapšeno je je u decembru prošle godine u jednoj od najvećih policijskih akcija protiv neke kriminalne organizacije u nekoliko godina.

Operacija se provodila i u Njemačkoj, Bugarskoj i Švajcarskoj, a uhapšeni su, između ostalih, i jedan bivši parlamentarac.

Optužnice uključuju kriminalna djela od kamatarenja do ubistava, često osnažena italijanskim članom 416-bis antimafijaškog krivičnog zakona.

Ndrangeta se godinama smatrala siromašnijim srodnikom poznatijih mafijaških grupa poput Koza Nostre i napuljske Kamore, ali ih je vremenom nadmašila i postala najmoćnija italijanska kriminalna organizacija.

Etimologija imena te grupe je nepoznata, a neki tvrde da dolazi od grčke riječi za potenciju i hrabrost, navodi agencija Hina.

Ona kontroliše svjetske mreže krijumčarenja kokaina, sa bazama u Njujorku, Kolumbiji i Brazilu, a infiltrirala se i u građevinsku industriju, evropske fondove pa čak i u pogrebni sektor.

"Ndrangeta izaziva velik strah zbog žestine i okrutnosti. Ali u isto vrijeme ona je veoma moderna i spremna da preplavi evropska tržišta tonama kokaina", upozorava tužilac.

Prema brojkama italijanskog pravosuđa, u svijetu ima više od 20.000 članova Ndrangete koja godišnje zaradi više od 50 milijardi eura.

Ogledalo društva

Suđenje protiv te organizacije zadaće joj snažan udarac, ali možda se neće moći usporediti sa "Maxi" suđenjem u Palermu koje je krenulo 1986. godine, tvrdi kriminolog Ana Serđi.

"Tokom Maxi suđenja Koza Nostri skinuli su čelnike svih većih porodica, a to u ovoj operaciji nije tako", tvrdi Serđi, profesorica na britanskom univerzitetu u Eseksu.

"Sudiće se nekim istaknutim ličnostima, ali ne mogu tvrditi da će imati jednake posljedice kao 80-ih ako oni završe u zatvoru", dodala je.

Mafija se prvi put pojavila prije 150 godina na Siciliji, a od tada se proširila širom Italije i svijeta. U međuvremenu je i proslavljena holivudskim filmovima. Tokom godina se modernizovala i sofisticirala svoje metode.

U isto vrijeme su u borbi protiv mafije napredovale i snage bezbjednosti, zahvaljujući međunarodnoj saradnji, digitalnom dijeljenju podataka, novim tehnologijama poput termalnih kamera, dronova, te predanosti tužilaca poput Graterija.

Ali sve to nije pomoglo u kidanju hobotnice u državi gdje se umiješanost u kriminalna djela može pronaći "na svim nivoima državne uprave", smatra Serđi.

"Mafije nisu spoljna tijela na našem društvu koje dobro funkcioniše. One su ogledalo funkcionisanja društva", dodaje Grateri.

"Italija to ne može priznati i od mafije čini neprijatelja, zaboravivši da je mafija dio onoga što jesmo. U svakom od nas čuči mali član Ndrangete", zaključuje Grateri.

Bonus video: