Grčka vlada pozdravila povratak u luku turskog broda za istraživanje nafte

"Ovo je pozitivan signal. Sada ćemo vidjeti kako se ovo razvije i napraviti odgovarajuću procjenu", rekao je portparol grčke vlade Stelios Pecas

6376 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Grčka vlada pozdravila je današnji povratak u luku turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornoj oblasti u istočnom Sredozemlju koji je bio u središtu spora Grčke i Turske oko prava na energente u toj oblasti.

Brod se vratio blizu južne turske luke Antalije prvi put poslije više nedjelja. Turska je u julu objavila da šalje brod da istražuje u vodama koje Grčka tvrdi da su pod njenom ekskluzivnom nadležnošču.

"Ovo je pozitivan signal. Sada ćemo vidjeti kako se ovo razvije i napraviti odgovarajuću procjenu", rekao je portparol grčke vlade Stelios Pecas za televiziju Skai.

Spor oko potencijalnih rezervi nafte i gasa izazvao je nagomilavanje vojnih brodova u istočnom Sredozemlju. NATO saveznice Turska i Grčka su obje poslale ratne brodove u oblasti gdje je turski istraživački brod sprovodio seizmičke provjere, i održavale vojne vježbe da bi naglasili da polažu prava na tu oblast.

NATO je intervenisao i organizovao razgovore vojski dvije zemlje da bi izbjegao potencijalni oružani sukob.

Bonus video: