Kačinjski: Poljsku treba braniti od LGBT ideologije da ne prođe kao Irska

"Irska koja je ne tako davno bila tako katolička zemlja da je Poljska izgledala kao zemlja u kojoj divlja bezbožništvo a sada je Irska katolička pustinja sa podivljalom LGBT ideologijom", kazao je Kačinjski

8115 pregleda 6 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: AP
Jaroslav Kačinjski, Foto: AP

Lider poljskih vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski izjavio je da Poljska ima pravo da brani svoje temeljne civilizacijske vrijednosti od ideologije LGBT koja je uništila druga evropska društva, recimo Irsku koja je, kako je rekao, sada "katolička pustinja u kojoj divlja LGBT".

U intervjuu za novi broj provladinog nedjeljnika Sjeći, pod naslovom "Oštro ćemo braniti naše vrijednosti", Kačinjski je kazao da Poljska ima pravo da brani temelje svojih vrijednosti, a u školi da objašnjava zašto je LGBT loša ideologija, čemu služi jer nije bez veze, kako je kazao, sa svjetskom strukturom interesa.

"Oni koji se nisu borili, a ne fali primjera iz Evrope, bili su poraženi. Ja neću da pomognem porazu od nečega što smatram za ugrožavanje samih osnova naše civlizacije. Za to sam da se aktivno suprotstavljamo tim prijetnjama po našu civilizaciju jer iskustva pasivnosti daju uvijek isti efekat. Npr. Irska koja je ne tako davno bila tako katolička zemlja da je Poljska izgledala kao zemlja u kojoj divlja bezbožništvo a sada je Irska katolička pustinja sa podivljalom LGBT ideologijom", kazao je Kačinjski.

Lider vladajućih konzervativaca optužio je LGBT manjine u Poljskoj za huliganske provokacije koje bi trebalo da daju povoda da Evropska unija oduzme Poljskoj veliki novac iz evropskih fondova u narednom višegodišnjem budžetu, kao što je EU već odbila da sufinansira neke manje projekte poljskim gradovima koji su se proglasili "Zonom bez LGBT".

"Te profanacije i provokacije treba da služe u očima nekih kao povod da nam oduzmu veliki novac koji smo izdejstvovali u pregovorima o budžetu EU za naredne godine. Poznato je da u tom svijetu optužba za homofobiju ili čak se govori i o transfobiji zvuči maltene kao nekad optužba za nacizam. Mi ni sa jednim ni sa drugim nemamo nikakve veze i imam pravo da branimo temelje naše civilizacije", kazao je Kačinjski provladinom desničarskom nedjeljniku.

Lider Prava i Pravde, formalno samo poslanik ali realno najuticajniji zvaničnik u Poljskoj, izjavio je takođe da u školskim programima i svemu što dopire do omladine moraju da se brane vrijednosti na koje Poljska gleda kao na temelj očuvanja naše civilizacije.

"Ne želim tu da zahtijevam cenzuru. Ali u sferama u kojima imamo odluke države, recimo školski udžbenici i nastava, to su oblasti gdje to mora da bude jasno. Zajedno sa tumačenjem zašto je to zlo, zajedno sa objašnjenjem čemu u suštini služi. Jer to (LGBT) nije bez veze sa svjetskom strukturom interesa", rekao je Jaroslav Kačinjski.

Napadi na LGBT manjine u Poljskoj učestali su u kampanji pred predsjedničke izbore 12. jula kada je mobilišući svoje birače reizabrani predsjednik Andžej Duda izjavio da LGBT populacija nisu ljudi već ideologija gora od boljševičke.

Demonstracije LGBT aktivista u Varšavi izazvala je u avgustu odluka suda u Varšavi da se uhapsi i smjesti na dva mjeseca u pritvor Mihal Š, transrodna aktivistkinja poznata pod pseudonimom Margo, umjesto da po prvobitnom rješenju uz kauciju od 1.600 eura čeka na slobodi suđenje za to što je krajem jula sa grupom aktivista isjekla gume i oštetila kamionet Fondacije za zabranu abortusa Pro-Pravo na život.

"Pozivam da se momentalno oslobodi LGBT aktivistkinja Margo iz Stop budalaštinama koja je uhapšena zato što je blokirala vozilo anti-LGBT mržnje i okačila zastave u bojama duge na spomenika u Varšavi. Presuda da ide u pritvor na dva mjeseca šalje signal od koga hvata jeza o slobodi govora i pravima LGBT u Poljskoj", poručila je tada komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović.

Bonus video: