GLASANJE ZA GUVERNERE I PARLAMENTE REGIONA

Prvi zvanični rezultati regionalnih izbora u Rusiji: Vladajuća stranka zadržala dominaciju, napredak opozcije

U gradu Novosibrisku, koji je Navaljni posjetio samo nekoliko dana prije nego što mu je pozlilo i morao da bude odveden u bolnicu, šef njegovog regionalnog štaba Sergej Bojko osvojio je mjesto u gradskom vijeću

4668 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta u Tomsku, Foto: Reuters
Sa jednog glasačkog mjesta u Tomsku, Foto: Reuters

Ruska vladajuća stranka zadržala je dominaciju na regionalnim izborima širom Rusije ali opozicija je ostvarila napredak u nekim oblastima prema prvim zvaničnim rezultatima objavljenim danas.

Rusi su juče glasali za guvernere i parlamente u desetinama regiona i gradova, a glasanje se održavalo u sjenci trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog i moglo bi da utiče na vlast Jedinstvene Rusije, stranke predsjednika Vladimira Putina.

Jučerašnji izbori bili su važan test za pristalice Navaljnog koji su vodili kampanje za mjesta u nekoliko regionalnih skupština.

U gradu Novosibrisku, koji je Navaljni posjetio samo nekoliko dana prije nego što mu je pozlilo i morao da bude odveden u bolnicu, šef njegovog regionalnog štaba Sergej Bojko osvojio je mjesto u gradskom vijeću.

U Tomsku, gradu u Sibiru odakle je Navaljni krenuo kada mu je pozlilo na avionu za Moskvu, njegova predstavnica Ksenija Fadejeva takođe je osvojila mjesto u gradskom vijeću.

U mnogim regionalnim trkama pristalice Navaljnog založile su se za "pametno glasanje" strategiju kojom se pozivaju glasači da podrže kandidate koji imaju najveću šansu da pobijede one na listiću vladajuće Jedinstvene Rusije, nezavisno od njihove političke pripadnosti.

Taj pristup je izgleda djelovao u nekim trkama gdje su kandidati Komunističke partije, socijalistički orijentisane Pravedne Rusije i nacionalnističke Liberalno-demokratske partije napredovali u nekim regionima.

Uticaj tih rezultata još treba vidjeti jer te tri stranke iako su nominalno u opoziciji obično glasaju zajedno sa Kremljom po svim ključnim pitanjima.