Džonson planira da prekrši dogovor o Brexitu, neki njegovi zastupnici se protive planu

Džonson je u Zastupničkom domu kazao da će spornim zakonom spriječiti EU da koristi protokol o Sjevernoj Irskoj, iz Sporazuma o razdruživanju, kao sredstvo za blokadu izvoza proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku

2768 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: AP
Džonson, Foto: AP

Britanski premijer Boris Džonson rekao je kako je potrebno donijeti zakon, suprotan međunarodnom pravu, kojim će prekršiti djelove sporazuma o Brexitu, budući da Evropska unija (EU) nije makla "revolver sa stola" u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa, prenosi Hina.

Džonson je optužio EU da u pregovorima prijeti kako će iskoristiti odredbe Sporazuma o razdruživanju, koji je potpisan u januaru, kako bi postavila carinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva te čak kako bi blokirala uvoz hrane.

Brisel pak navodi da bi Džonsonov plan uništio trgovinske pregovore i izazvao neuređeni Brexit.

Džonson je u Zastupničkom domu kazao da će spornim zakonom spriječiti EU da koristi protokol o Sjevernoj Irskoj, iz Sporazuma o razdruživanju, kao sredstvo za blokadu izvoza proizvoda iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

"Jasno je da je namjera zakona spriječiti takvu upotrebu batine protiv ove zemlje. To je sve. To je zaštita, zaštitna mreža, polisa osiguranja. Riječ o vrlo razumnoj mjeri", dodao je.

Evropski diplomati vjeruju da London želi zakonom izazvati kolaps pregovora kako bi EU potpisala sporazum kakav želi Velika Britanija, a u suprotnom sporazuma neće biti.

Protivljenje unutar stranke

Džonson, koji ima komotnu većinu od 80 poslanika u donjem domu parlamenta, suočava se s rastućom pobunom poslanika sopstvene stranke.

Svi živući britanski premijeri iskazali su zabrinutost zbog plana, dok je bivši ministar finansija Sajid Džavid kazao da neće podržati zakon bez amandmana.

Konzervativni zastupnik Rehman Čishti, bivši Džonsonov izaslanik za slobodu vjeroispovijesti, podnio je ostavku na dužnost zbog predloženog Džonsonovog zakona, prema kom je bio kritičan i Džofri Koks, bivši glavni državni advokat, uticajan u Konzervativnoj stranci.

Vođa opozicijskih laburista Keir Starmer poručio je da će biti protiv zakona koji krši međunarodno pravo.

Ako, što se očekuje, zakon prođe drugo čitanje u ponedjeljak, o konačnom nacrtu zakona raspravljaće se u parlamentu još četiri dana, do utorka sledeće nedelje.

Bonus video: