340 POSLANIKA GLASALO "ZA"

Britanska vlada dobila podršku za sporni zakon o Bregzitu, Džonson: EU još nije sklonila revolver sa stola

Premijer Boris Džonson tvrdi da je nužno suprotstaviti se "apsurdnim" prijetnjama Brisela, između ostalog i da se podignu barijere između Sjeverne Irske i uvede blokada trgovine hranom, čime bi se dovelo u pitanje jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva

3805 pregleda 1 komentar(a)
Džonson u parlamentu, Foto: Reuters
Džonson u parlamentu, Foto: Reuters

Britanska vlada dobila je podršku parlamenta za sporni zakon o unutrašnjem tržištu, a kojim se krše odredbe sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

U drugom čitanju za predlog zakona glasalo je 340 poslanika, a protiv je bilo 263, prenosi Rojters.

Slijedi četvodnevna rasprava o zakonu, pri čemu će najteže pitanje biti da li parlament treba da odobri njegove najspornije tačke.

Prethodno je palament odbio amandman Laburističke partije, kojim se predlog zakona odbacuje jer krši međunarodno pravo.

Više poslanika, uključujući i pet bivših premijera, smatraju da bi kršenje međunarodnog prava naštetilo ugledu Velike Britanije.

EU je saopštila da će ovaj zakon dovesti do prekida trgovinskih pregovora i Begzita bez dogovora, sa svim pratećim negativnim posledicama.

Premijer Boris Džonson tvrdi da je nužno suprotstaviti se "apsurdnim" prijetnjama Brisela, između ostalog i da se podignu barijere između Sjeverne Irske i uvede blokada trgovine hranom, čime bi se dovelo u pitanje jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

"EU još nije sklonila revolver sa stola. Ono što mi sada ne možemo da tolerišemo, jeste situacija u kojoj naši sagovornici iz EU ozbiljno vjeruju da imaju moć da razbiju našu zemlju", rekao je Džonson prije glasanja u parlamentu. EU je zahtijevala od Britanije da do kraja septembra odustane od glavnih tačaka zakona, a, ako to ne učini, neće biti trgovinskog sporazuma na kraju godine, kada ističe prelazni period za Bregzit, što će pogoditi cjelokupnu trgovinu, od automobilskih djelova do hrane.

Brisel je upozorio da će Veliku Britaniju izvesti na sud ako krene dalje s kontroverznim nacrtom zakona za koji navodi da će dovesti u opasnost mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj.

Preporučujemo za Vas