Borelj osudio "pokušaj ubistva" Navaljnog

U govoru u Evropskom parlamentu, Borelj je rekao da je trovanje Navaljnog "sve šokiralo" i najoštrije osudio "ovaj pokušaj ubistva"

2780 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom predstavlja pokušaj ubistva.

Upozorio je da upotreba hemijskog oružja predstavlja "ozbiljno kršenje međunarodnog zakona i međunarodnih standarda ljudskih prava", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U govoru u Evropskom parlamentu, Borelj je rekao da je trovanje Navaljnog "sve šokiralo" i najoštrije osudio "ovaj pokušaj ubistva". "To su riječi koje moramo da koristimo, pokušaj ubistva", istakao je on.

"Upotreba hemijskog oružja od strane bilo koga, bilo gdje, bilo kada i pod bilo kojim okolnostima predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih standarda ljudskih prava", rekao je Borelj evroposlanicima.

Borel je podsjetio da je Vlada Njemačke 2. septembra potvrdila da je Navaljni otrovan vojnom hemikalijom, što su juče potvrdile francuska i švedska laboratorija.

"Sada postoje neoborivi dokazi da je nervni agens iz grupe 'novičok', sličan agensu koji je upotrebljen u pokušaju ubistva Sergeja i Julije Skripalj u martu 2018. godine, korišćen u pokušaju ubistva Navaljnog", rekao je šef evropske diplomatije.

Borelj je pozvao ruske vlasti da u potpunosti sarađuju u istrazi, posebno sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja.

Bonus video: