važiće do prvog oktobra

Danska uvela nove restrikcije zbog koronavirusa

"Petina novooboljelih ima između 20 i 29 godina, i zato su restrikcije usmjerene na noćni život", rekao je novinarima minstar Magnus Heunike

5761 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Danske, Foto: Beta/AP
Detalj iz Danske, Foto: Beta/AP

Danska je zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom, danas objavila nove restrikcije koje važe do 1. oktobra, uz novi poziv premijerke da se poštuju uputstva i smanje kontakti.

Uprava za kontrolu infektivnih bolesti (SSI) svima savjetuje da formiraju "socijalni mehur", s najviše pet-šest ljudi koji se međusobno posjećuju i da ne idu u druge posjete.

I djeca treba da na sličan način sebi izaberu drugove u razredu, rekao je novinarima direktor Uprave Kere Melbak.

U Kopenhagenu i okolini barovi i restorani se zatvaraju u 22 sata, a svima u tim lokalima se savjetuje da nose maske kada ne sjede.

I kućne proslave takođe treba da se završe u 22 sata.

Broj gledalaca na fudbalskom prvenstvu smanjen je na 500.

Van Kopenhagena barovi i restorani zatvaraju se uglavnom u dva sata ujutro.

Četvrti dan uzastopno je po više od 300 novozaraženih dnevno u toj zemlji s 5,8 miliona stanovnika, što je na sličnom nivou kao u aprilu.

"Petina novooboljelih ima između 20 i 29 godina, i zato su restrikcije usmjerene na noćni život", rekao je novinarima minstar Magnus Heunike.

Premijerka Meter Fredriksen je na Instagramu napisala da je "zaraza na visokom nivou. Broj hospitalizovanih je porastao. Zdravstveni institut je upozorio da smo na ivici nečeg što bi moglo da se pretvori u drugi talas".

"Ono što se sada radi se računa. Treba da pratimo preporuke zdravstvenih vlasti", rekla je ona.

Preporučujemo za Vas