Fon der Lajen: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU, uskoro plan za obnovu

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana - ekonomski i investicioni paketu vrijednosti više milijardi eura, najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan početkom maja u Zagrebu.

32599 pregleda 147 reakcija 15 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je danas u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u Uniji.

"Dijelimo istoriju, dijelimo sudbinu, Zapadni Balkan nije samo stanica na 'Putu svile' ", rekla je predsjednica Komisije u govoru poslanicima Evropskog parlamenta.

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana - ekonomski i investicioni paketu vrijednosti više milijardi eura, najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan početkom maja u Zagrebu.

Predsjednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o "zelenom rastu" za Evropu, smanjenju emisija ugljenik-dioskida, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

"Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obje strane Atlantika i na obe strane Kanala (Lamanša)" - rekla je govoreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije Velikom Britanijom.

Predsjednica EK je istakla da je nesumnjivo potrebno da Evropa zauzme jasan stav o globalnim pitanjima i preduzme brze akcije.

Ponovila je da je EU na strani naroda Bjelorusije, koji nije "figura na nečijoj šahovskoj tabli", da tamošnji predsjednički izbori nijesu bili pravedni ni slobodni, a da je odgovor vlasti bio "sraman".

"Onima koji zagovaraju bliže odnose s Rusijom kažem da trovanje Alekseja Navaljnog hemijskim agensom nije izuzetak. Vidjeli smo obrasce u Gruziji i Ukrajini, Siriji i Solsberiju i miješanju u izbore širom svijeta. Taj obrazac se ne menja i nijedan gasovod ga neće promijeniti", rekla je Fon der Lajen.

O krizi u Sredozemlju, predsjednica EK je rekla da će Turska uvijek biti važan sused, ali da Ankara nema opravdanja za pokušaje zastrašivanja svojih susjeda.

"Kipar i Grčka uvijek mogu da računaju na punu solidarnost Evrope u zaštiti svojih legitimnih suverenih prava. Deeskalacija u istočnom Sredozemlju je u našem zajedničkom interesu", rekla je Fon der Lajen i pozvala na uzdržavanje od jednostranih akcija i povratak dijalogu kao jedinom putu ka stabilnosti i trajnom rješenju.

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Fon der Lajen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira da li se radi o Hongkongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: "Budite hrabri i predjite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje".

Fon der Lajen je najavila da će Evropska komisija ovog meseca objaviti prvi izveštaj o vladavini prava u zemljama-članicama. Taj izvještaj će poslužiti kao osnova da se obezbijedi da nema "nazadovanja" i da će novac iz budžeta EU biti zaštićen od korupcije.

"Kršenje vladavina prava se ne može tolerisati", dodala je predsjednica EK pozivajući se na primat evropskog prava, slobodu štampe, nezavisnost pravosuđa i "zlatne pasoše" - koje neke države daju za doseljavanje krupnih investitora.

Fon der Lajen, kao što se i očekivalo, potvrdila da će Komisija sljedeće nedjelje predložiti izmjenu pravila o migracijama.

"Migracije su pitanje o kojem se dovoljno dugo razgovaralo... mnogo je urađeno od 2015. ali još mnogo nedostaje", rekla je ona.

Predsjednica EK je rekla i da Komisija radi s grčkim vlastima na izgradnji novog centra na Lezbosu, nakon što je izgoreo kamp Moria, te se zahtjevi za azil obrađivati na tom novom mjestu.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, predsjednica EK je istakla da pandemija još nije gotova i da mora da bude rješavana odgovorno, jedinstveno i sa izuzetnom pažnjom.

"Kristalno je jasno da moramo da izgradimo snažniju Evropsku zdravstvenu uniju", rekla je Fon der Lajen i najavila da će Komisija predložiti da se dodatno ojačaju Evropska agencija za ljekove i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i da se osnuje nova evropska agencija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Fon der Lajen je podsjetila i da je EU, zajedno sa civilnim društvom, G20 i Svetskom zdravstvenom organizacijom, uspjela da sakupi 16 milijardi eura za finansiranje istraživanja vakcine, testova i liječenja.

"Ali nije dovoljno da se nađe vakcina. Moramo da osiguramo da evropski gradjani i ljudi širom svijeta imaju pristup vakcini... Nacionalizam kada je u pitanju vakcina izlaže živote riziku. Saradnja ih spasava", rekla je predsjednica EK.

Fon der Lajen je najavila da Evropska komisija predlaže da emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. budu smanjene za najmanje 55 odsto u odnosu na nivo 1990.

"Priznajem da je ovo podizanje cilja sa 40 na 55 odsto previše za neke, a nedovoljno za druge. Ali naša procena jasno pokazuje da naša ekonomija i industrija mogu to da postignu", rekla je Fon der Lajen i dodala da će taj cilj omogućiti da EU postigne "klimatsku neutralnost" do 2050. i ispuni obaveze iz Pariskog sporazuma.

Bonus video: