Evropski parlament: Lukašenko nije predsjednik Bjelorusije

Oni smatraju da Lukašenko nema mandat da potpisuje nikakve sporazume, između ostalog ni sa Rusijom. Evropski poslanici smatraju opozicioni Koordinacioni savet Bjelorusije “privremenim predstavnicima naroda“ i podržavaju održavanje novih izbora

7282 pregleda 21 reakcija 14 komentar(a)
Ilustracija, Evrospki parlamment, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Evrospki parlamment, Foto: Shutterstock

Evropski parlament podržava uvođenje sankcija protiv bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i ne priznaje ga za legitimnog predsJednika Belorusije, navodi se u tekstu rezolucije EP.

U rezoluciji se traži uvođenje sankcija Lukašenku i jednom broju bjeloruskih državljana, piše portal nova.s.

“Ističemo da Evropski parlament u skladu sa stavom Evropskog savjeta, odbacuje rezultate takozvanih predsedničkih izbora u Belorusiji održanih 9. avgusta, s obzirom na to da su održani sa nedopustivim kršenjem svih međunarodno priznatih normi, i ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije“, navodi se u dokumentu.

Oni smatraju da Lukašenko nema mandat da potpisuje nikakve sporazume, između ostalog ni sa Rusijom. Evropski poslanici smatraju opozicioni Koordinacioni savet Bjelorusije “privremenim predstavnicima naroda“ i podržavaju održavanje novih izbora.

U tekstu se traži uvođenje sankcija Lukašenku i jednom broju bjeloruskih državljana. Pored toga, traži se da se povuče odluka o održavanju Svjetskog prvenstva u hokeju u Belorusiji naredne godine.

EP je pozvao se blokira davanje kredita Minsku iz Evropske investicione banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i započne velika finansijska podrška opozicije.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Evropski parlament još prošle nedelje je usvojio rezoluciju o Bjelorusiji kojom odbija da prizna pobedu Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima i poziva na pooštravanje sankcija toj zemlji.

U rezoluciji se traži oslobađanje liderke opozicije Marije Kolesnikove i, kako se navodi, svih političkih zatvorenika i izražava podrška opozicionom Koordinacionom savjetu, kao i Svetlani Tihanovskoj, koja je bila protivkandidat Lukašenku na izborima..

Evropski zakonodavci takođe su osudili Rusiju zbog „hibridnog mešanja” u bjelorusku politiku i izrazili nedvosmislenu podršku narodu Bjelorusije u njegovoj borbi za demokratijom.

Pružena je podrška zahtjevima beloruske opozicije da se organizuju novi izbori.

Kolesnikova je jedna od tri političarke koje vode opozicioni pokret, ali je jedina koja nije pobjegla iz Belorusije.

Ona tvrdi da je pocijepala pasoš kada su bezbednosne službe pokušale da je izbace iz zemlje.

Prošle nedelje, Kolesnikovu su maskirani muškarci na ulici u Minsku zaustavili i ubacili u kombi.

Odvezli su nju i još dve osobe na granicu sa Ukrajinom, ali je ona spriječila prisilnu deportaciju tako što je pocijepala pasoš i bacila ga kroz prozor kombija.

Bonus video: