"TRAŽENJE EKSKLUZIVNOSTI JE PROTIVNO ISTORIJI I APSURDNO"

Cipras: Makedonska nacija nikada nije postojala kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca

"Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog svijeta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona - Makedonije", rekao je grčki premijer
76 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2018. 17:22h

Predsjednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da makedonska nacija nikada nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca, prenosi Tanjug.

Cipras je, u intervjuu za grčki list Etnos koji će u cjelosti sjutra biti objavljen, govorio o pitanjima vezanim za naziv susjedne države i o tome koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi danas MIA.

Cio intervju biće objavljen sjutra.

"Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog svijeta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona - Makedonije", rekao je grčki premijer.

On je naveo da su taj region od sedmog vijeka naseljavali, pored Grka, Sloveni, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci.

"Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže eksluzivnost za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije", rekao je Cipras.

Međutim, napomenuo je on, "nije nerazumno da termin Makedonija bude uključen u kombinovani naziv sa geografskim ili vremenskim identifikacionim simbolom za generalnu upotrebu, kako bi bilo jasno da niko ne polaže prava na teritorije niti na istoriju drugih nacija".

Cipras je ranije izjavio da postoji "prozor mogućnosti" za rješenje spora u vezi sa imenom Makedonije, ali je ponovio da njegova vlada ima jasan stav u pregovorima o tome zalažući se za "kombinovani naziv".

U obraćanju članovima svoje stranke Siriza, Cipras je, takođe, kritikovao opoziciju zbog podsticanja nacionalizma i izolacionizma, prenosi MIA.

"Vlada će nastaviti da radi na postizanju najboljeg mogućeg sporazuma. Tražimo međusobno prihvatljivo rješenje, kombinovani naziv koji će se generalno koristiti, a što neće ostaviti prostora za iredentizam i nerazumne tvrdnje", rekao je Cipras.

Cipras je optužio opozicionu stranku Nova demokratija i njenog bivšeg lidera Antonisa Samarasa zbog stvaranja problema u vezi sa imenom 1992. godine i zbog neuspjeha u rješavanju tog problema.

Kao pozitivan primjer naveo je stav grčkog arhiepiskopa Jeronima Drugog, koji je na njihovom jučerašnjem sastanku zaključio da u ovom trenutku Grčkoj nisu potrebni protesti, već - nacionalni konsenzus i jedinstvo.

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije Metju Nimic ne želi da otkriva koje je predloge za rješenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvijema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku TV Sitel Nimec jedino otkriva da je njegov predlog rješenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

I makedonski mediji objavili pet predloga za ime

Iako Nimec nije želio da otkriva koji su predlozi utvrđeni, makedonski mediji potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je riječ o pet predloga.

Makedonski sajt portalb.mk navodi da je riječ o sljedećim predlozima: Republika Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podsjeća se da pitanje imena blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rješenje tog pitanja veoma blizu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj Alijansi prije rješenja problema sa imenom.

Nimec je ranije rekao da je optimista i da je sada najbolje vrijeme za rješenje višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

Zaev je potvrdio da će sa svojim grčkim kolegom sastati 24. januara u Davosu.

Preporučujemo za Vas