"Tramp nudio pomilovanje Asanžu ako otkrije ko je hakovao e-poštu demokrata"

Asanžova advokatica Dženifer Robinson je rekla da je prisustvovala sastanku na kojem su republikanski predstavnici Dejna Rorabaher i Čarls Džonson, saradnik blizak Trampovoj kampanji, iznijeli ponudu 2017.

16404 pregleda 22 reakcija 1 komentar(a)
Plakati podrške Asanžu u Londonu, Foto: Reuters
Plakati podrške Asanžu u Londonu, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp nudio je pomilovanje osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ukoliko otkrije ko stoji iza hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog odbora Demokratske stranke prije predsjedničkih izbora 2016., rečeno je danas u sudu u Londonu, prenosi HINA.

Asanžova advokatica Dženifer Robinson je rekla da je prisustvovala sastanku na kojem su republikanski predstavnici Dejna Rorabaher i Čarls Džonson, saradnik blizak Trampovoj kampanji, iznijeli tu ponudu 2017.

Robinson je izjavila da je Asanžu rečeno da je Tramp odobrio sastanak i da će se Rorabaher kasnije sastati s predsjednikom kako bi razgovarali o reakciji na predloženi dogovor.

Prema njenim riječima, dogovor je Asanžu predstavljen kao rješenje kojim svi dobijaju i koji će mu omogućiti da nastavi sa svojim životom, a da će zauzvrat i Tramp imati političku korist.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine Vikiliks je objavio niz poruka elektronske pošte Nacionalnog odbora Demokratske stranke koje su nanijele štetu tadašnjoj kandidatkinji Hillari Klinton.

Američke obavještajne službe izrazile su uvjerenje da je za hakerski upad odgovorna Rusija koja je htjela uticati na američke predsjedničke izbore.

"Predlog koji je iznio kongresmen Rorbaher bio je da Asanž identifikuje izvor u zamjenu za neku vrstu pomilovanja", kazala je Robinson.

Rusija od početka optužbi negira bilo kakvu umiješanost u američke izbore, a Tramp takođe opovrgava da je bio u dosluhu s Moskvom.

Istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Maler nije utvrdila da je ijedan član Trampove kampanje tajno sarađivao s Rusijom.

Asanž (49) se bori protiv izručenja SAD gdje ga terete za kršenje zakona o špijunaži nakon što je 2010/11 objavio niz povjerljivih dokumenata.

Bonus video: