Kraljica Elizabeta poništila odlikovanje Harviju Vajnstinu

Nekad jedan od najmoćnijih producenata u Holivudu, Vajnstin (67) je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Hejli 2006. i za silovanje Džesike Man, bivše glumice, 2013.

5733 pregleda 2 komentar(a)
Kraljica Elizabeta II, Foto: AP Photo
Kraljica Elizabeta II, Foto: AP Photo

Britanska kraljica Elizabeta formalno je poništila viteško odlikovanje Harviju Vajnstinu, nakon što je osuđen za seksualni napad na asistenticu i silovanje glumice.

Kraljica je naredila da imenovanje Harvija Vajnstina za "počasnog zapovjednika civilnog ogranka najodličnijeg reda Britanskog Carstva", od 2004, bude odmah otkazano i poništeno, stoji u saopštenju.

Šezdesetosmogodišnji Vajnstin služi zatvorsku kaznu u trajanju od 23 godine u državi Njujork, nakon što je osuđen 24. februara.

Vajnstin je podnio žalbu na presudu.

Nekad jedan od najmoćnijih producenata u Holivudu, Vajnstin (67) je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Hejli 2006. i za silovanje Džesike Man, bivše glumice, 2013. godine, podsjeća agencija Hina.

Više od 80 žena, uključujući poznate glumice, optužilo ga je za seksualna uznemiravanja počinjena zadnjih decenija. On sve optužbe odbacuje i tvrdi da su žene pristale na polne odnose.

Tužitelji su ga tokom suđenja prikazivali kao serijskog predatora koji je manipulisao ženama obećavajući im da će im otvoriti vrata u svijetu filma, mameći ih u hotelske sobe i privatne apartmane gdje bi ih potom napadao.

Man je kazala da je on bio poput "Doktora Džekila i gospodina Hajda", šarmantan u javnosti, ali često zastrašujuće bijesan kada su bili sami.

Vajnstin je optužen za seksualne napade i u Kaliforniji, a desetine žena podnijele su protiv njega i građanske tužbe.

Bonus video: