Italijani glasaju na lokalnim izborima u sedam regiona

Birači stariji od 65 godina imaju prednost na glasanju. Kada uđu na izborno mjesto, građani mogu da spuste maske samo kratko kako bi potvrdili svoj identitet, a novina je da sami ubacuju glasačke listiće u kutije, umjesto da ih predaju članovima biračkih odbora

1881 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Italije 20. i 21. septembra glasaju na lokalnim izborima u sedam regiona. Na referendumu se glasa o smanjenju broja poslanika sa 630 na 400 u Donjem domu kao i sa 315 na 200 u italijanskom Senatu, piše Slobodna Evropa.

Birači nose maske i drže fizičku distance za vreme glasanja na izborima koji je trebalo da budu održani proljetos, ali su odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Birači stariji od 65 godina imaju prednost na glasanju. Kada uđu na izborno mjesto, građani mogu da spuste maske samo kratko kako bi potvrdili svoj identitet, a novina je da sami ubacuju glasačke listiće u kutije, umjesto da ih predaju članovima biračkih odbora.

Očekuje se da će guverner italijanske pokrajine Venete Luka Zaja iz desničarske stranke Liga dobiti treći mandat nakon što je pomogao da Veneta izbjegne najgori scenario tokom pandemije ciljanim testiranjima u ranoj fazi i protokolima koji su smanjili pritisak sa odjeljenja intenzivne njege, prenosi agencija AP.

Izbori su test za desničarsku opoziciju, koju predvodi lider Lige Mateo Salvini, protiv vladajućih partija Pokreta 5 zvjezdica i Demokratske stranke.

Najvažniji su izbori u Toskani, gdje Salvini očekuje da njegov kandidat može da zbaci Demokratsku stranku ljevice koja je na vlasti 50 godina.

Regionalna vlast se bira i u regionu Marke, Liguriji, Kampaniji, Apuliji i Dolini Aoste.

Bonus video: