"kraj igre"

"Putine, vadi svoju viljušku iz bjeloruskog krompira": Desetine hiljada Bjelorusa na novom protestu u Minsku

Mahali su velikim crveno-belim zastavama i uzvikivali "Metla" i "Kraj igre", dok su neki udarali u bubnjeve, javila je agencija Frans pres

15485 pregleda 10 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Beta/AP
Sa protesta, Foto: Beta/AP

Desetine hiljada Bjelorusa okupilo se danas u Minsku, na novim demonstracijama protiv reizobra dugogdišnjeg predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Obučeni u bijelo i crveno, kao i na prethodnim protestima, demonstranti su se posle podne uputili ka predsedničkoj palati, Lukašenkovoj rezidenciji.

Mahali su velikim crveno-belim zastavama i uzvikivali "Metla" i "Kraj igre", dok su neki udarali u bubnjeve, javila je agencija Frans pres.

Neki slogani su bili upućeni predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu koji podržava Lukašenka.

"Putine, vadi svoju viljušku iz bjeloruskog krompira", uzvikivali su.

Pošto je policija blokirala put ka predsjedničkoj palati, demonstranti su promijenili rutu i uputili se ka centru grada, javlja ruska agencija TASS.

Ranije danas, prije početka šetnje ka predsedničkoj palati, policija je pokušala da razbije protest i uhapsila više demonstranata zbog učešća na neodobrenom protestu, prenio je TASS saopštenje bjeloruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Vlasti Bjelorusije su nastojale da uguše proteste hapšenjima i represijom. Prvih dana protesta policija se masovno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine. Vlast se potom okrenula selektivnim hapšenjima opozicionih aktivista i demonstranata.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Preporučujemo za Vas