vil mirzajanov

Tvorac novičoka se izvinio Navaljnom

Naučnik koji tvrdi da je učestvovao u razvoju nervnog agensa kazao da će oporavak ruskog opozicionog lidera trajati minimum godinu

7303 pregleda 5 komentar(a)
Mirzajanov živi i radi u Sjedinjenim Državama, Foto: Reuters
Mirzajanov živi i radi u Sjedinjenim Državama, Foto: Reuters

Naučnik koji je učestvovao u tajnom sovjetskom programu za stvaranje nervnog agensa „novičok“ izvinio se ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom, koji se u Berlinu oporavlja od posljedica trovanja.

Vil Mirzajanov, hemičar koji je prvi progovorio o proizvodnji nervnog agensa „novičok“ kazao je u subotu veče za rusku TV Rain da želi da se izvini Navaljnom nakon što je Njemačka saopštila da je pronašla „neoborive dokaze“ da je on otrovan novičokom.

Navaljni je u subotu opisao teške simptome nakon što mu je pozlilo u avionu 20. avgusta, uključujući i nesposobnost da prepoznaje ljude, izgovara riječi, rekavši da i dalje ne može da koristi telefon ili sipa vodu u čašu.

„Nudim moje najiskrenije izvinjenje Navaljnom zbog činjenice što sam učestvovao u ovom kriminalnom djelu, razvijanju supstance kojom je on otrovan“, kazao je Mirzajanov, koji sada živi u Sjedinjenim Državama i koji je napisao prve članke o razvijanju novičoka početkom 1990-ih.

Izvinjenje Mirzajanova dogodilo se nakon što je drugi naučnik koji je takođe radio na tajnom programu rekao da nije moguće da je Navaljni otrovan novičokom.

Do sada trojica naučnika, sada u sedamdesetim godinama, dali su javna saopštenja nakon što su radili na sovjetskom programu koji je imao oznaku najveće državne tajne.

Mirzajanov je, kako prenosi list „Moskou tajms“ kazao da će se Navaljni vremenom oporaviti. „Navaljni će morati da bude strpljiv ali na kraju, trebalo bi da bude zdrav“, kazao je Mirzajanov, predviđajući da će oporavak trajati „najmanje godinu dana“.

On smatra da je Navaljni otrov vjerovatno uzeo oralno, budući da djeluje da nije kontaminirao druge.

To je u suprotnosti sa stavom drugog naučnika Vladimira Ugljeva koji je takođe radio na novičoku, a koji je za istraživački novinarski sajt „Projekt“ kazao da imajući u vidu da je preživio Navaljni vjerovatno samo bio u kontaktu sa novičokom preko kože.

Saradnici Navaljnog prikupili su predmete iz njegove hotelske sobe u sibirskom gradu Tomsku i poslali ih njemačkim ekspertima koji su pronašli novičok na flaši vode.

Ruski naučnik Leonid Rink, za kojeg su državni ruski mediji objavili da je takođe radio na programu za razvijanje novičoka, juče je ismijao komentare Mirzajanova.

Govereći za novinsku agenciju „RIA Novosti“, Rink je kazao da je Mirzajanov, mada je radio u istom istraživačkom centru bio „obični hemičar“ koji nije bio direktno uključen u stvaranje novičoka.

„On nema nikakve veze sa stvaranjem novičoka“, kazao je Rink, dodajući da Mirzajanov me može znati „biološke posljedice“ otrova.

Rink tvrdi da opozicioni lider ne bi bio živ da je otrovan novičokom. „Da je to bio novičok, on ne bi preživio“, kazao je Rink