više od 50 kompanija uputilo kritike

"EU zaostaje sa uvođenjem 5G mreže"

“Zabrinutost raste da je Evropa daleko iza ostalih svjetskih regija, uprkos tome što je dom za dvije vodeće svjetske kompanije za mobilnu infrastrukturu”, navodi se u izvještaju, prenosi Biznisinfo.
 

1938 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od preko 50 najvećih evropskih tehnoloških i industrijskih kompanija kritikovala je članice Evropske unije (EU) zbog zaostajanja za ostalim zemljama u uvođenju 5G mreža, pozivajući na hitne mjere prije nego što bude prekasno da se taj jaz smanji.

Najnovija analiza Evropskog okruglog stola za industriju (ERT), objavljena u petak, pokazuje da je napredak 27-članog bloka u razvoju mreža sljedeće generacije prespor u odnosu na druge dijelove svijeta, posebno Južnu Koreju, Švajcarsku i Kinu.

“Zabrinutost raste da je Evropa daleko iza ostalih svjetskih regija, uprkos tome što je dom za dvije vodeće svjetske kompanije za mobilnu infrastrukturu”, navodi se u izvještaju, prenosi Biznisinfo.

ERT je ukazao na zaostatke u komercijalizaciji i uvođenju infrastrukture. Prema podacima te organizaije, više od polovine država članica EU još nije pokrenulo 5G komercijalne usluge, dok zemlje EU u cjelini imaju manje od deset baznih stanica 5G na milion građana.

U izvještaju se dodaje da su jednako loše i stope nadogradnje 4G infrastrukture na 5G.

Ilustracije radi, Južna Koreja je prošle godine imala oko 1,5 hiljada 5G tornjeva na milion stanovnika. Kina je ranije najavila planove za instaliranje dodatnih 600 hiljada baznih stanica 5G do kraja godine.

“Nije kasno da se smanji jaz sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Južnom Korejom i Kinom”, kazala je grupa poslovnih lidera.

Međutim, kako su dodali, Brisel mora brzo djelovati.

Izjava grupe o lošem stanju u evropskom 5G sektoru došla je istog dana kada se Evropska komisija (EK) sastala kako bi razgovarala o tome kako pojačati uvođenje superbrzih mreža.

Zvaničnici su morali priznati da razvoj 5G ne ide kako je planirano, a implementacija se odgađa zbog ograničenja nametnutih zbog pojave koronavirusa.

“Stoga moramo zajedno raditi na brzom uvođenju mreže bez ikakvih daljnjih odgađanja”, rekla je izvršna potpredsjednica EK za Evropu u digitalnom dobu, Margrethe Vestager.

Preporučujemo za Vas