Kokain dostupniji nego ikada u Evropi

Zaplijene kokaina su 2018. dostigle istorijski nivo nakon zaplijenjene 181 tone što je za 40 tona više nego prethodne godine

4338 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kokain nikada nije bio toliko dostupan u Evropi, sa zaplijenama koje su dostigle novi rekord u 2018. i cijenom koja ostaje stabilna, navodi danas Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA).

"Indikatori sugerišu da dostupnost kokaina u Evropi dostiže nivo bez presedana", upozorava ta evropska agencija u danas objavljenom godišnjem izvještaju koji se zasniva na podacima prikupljenim tokom 2018. godine.

Zaplijene kokaina su 2018. dostigle istorijski nivo nakon zaplijenjene 181 tone što je za 40 tona više nego prethodne godine. Broj zaplijena, odnosno 100.000, takođe predstavlja rekord.

Istovremeno, nivo čistoće kokaina raste već deset godina, dok njegova maloprodajna cijena "ostaje stabilna".

Oko 4,3 miliona Evropljana je tokom 2018. konzumiralo ovaj bijeli prah koji se proizvodi od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu, pa je kokain, posle kanabisa, druga najpopularnija droga u Evropi, a na prvom mjestu među stimulansima.

EMCDDA ukazuje da kriminalne grupe "mijenjaju taktiku" pošto zaplijene lišća koke sugerišu da su se u Evropi pojavile laboratorije za proizvodnju koke.

Glavne ulazne zemlje za kokain su Belgija (53 tone), Španija (48 tona) i Holandija (40 tona).

Izjveštaj pokazuje i da je pandemija koronavirusa uticala na tržište narkotika. Trgovci narkoticima su se zbog obustavljanja vazdušnog saobraćaja okrenuli morskom saobraćaju koji je bio istog nivoa kao i prije pandemije. Istovremeno, konzumentii preprodavci su se okrenuli internetu, društvenim mrežama i kućnoj dostavi.

Bonus video: