OCJENA EVROPSKOG KOMESARA ZA PROŠIRENJE

Han: Moguće je sprovesti novo proširenje do 2025. godine

"Ako neko želi da pristupi 2025. godine onda moramo sa pregovorima da završimo 2023. godine" rekao je Han, imajući u vidu da je potrebno godinu dana za ratifikaciju sporazuma EU
2 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2018. 16:02h

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ocijenio je da je sljedeće širenje Evropske unije 2025. sprovodivo, i da su Srbija i Crna Gora do sada najdalje odmakle na tom putu među zemljama kandidatima.

Han je u intervjuu za austrijsku agenciju APA koji danas prenosi list Standard, rekao da se ne može sa sigurnošću reći da li će stvarno te dvije zemlje tada biti prve, ali da puno govori u korist toga.

On je rekao da EU sigurno neće primiti ni jednu zemlju koja sa susjedima ima bilo kakva otvorena pitanja i naglasio da Srbija "mora da riješi situaciju oko Kosova", kao i da postoje i druga otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, Crne Gore i Kosova, Albanije i Grčke.

"Konflikti oko granica kao što ih imaju dvije članice, Slovenija i Hrvatska, ubuduće u Uniji ne smiju postojati", rekao je on.

Han je rekao da nije on izmislio datum 2025. kao cilj ali da je prednost da konkretan cilj može da podstakne novu dinamiku.

"To je indikativan datum koji je moguće ostvariti ako svi učesnici daju 'gas'", rekao je Han, kako prenosi portal European Western Balkans.

Han će 6. februara predstaviti novu strategiju za proširenje Evroskoj komisiji, a poslije toga će posjetiti Srbiju i Crnu Goru. On smatra da će obje zemlje do kraja bugarskog predsjedavanja Unijom u junu otvoriti dalja pregovaračka poglavlja.

Strategija treba da podvuče šta kandidati moraju još da ispune do željenog datuma.

"Ako neko želi da pristupi 2025. godine onda moramo sa pregovorima da završimo 2023. godine" rekao je Han, imajući u vidu da je potrebno godinu dana za ratifikaciju sporazuma EU.

Rekao je da je njemu važno da kandidati "žive evropske vrijednosti" i dodao da su pojedine balkanske zemlje za vrijeme migrantske krize pokazale značajnu solidarnost.

"Evropa se ne može redukovati na bankomat" rekao je on i da regionalna ekonomska zajednica Zapadnog Balkana koju je on inicirao ne predstavlja "nikakav manevar za skretanje pažnje sa pristupne perspektive, već bitan aspekt budućeg zajedničkog tržišta EU.

On je okazao da ubistvo Olivera Ivanovića pokazuje krhkost regiona.

"Nadam se da će to voditi ka održivom pozivu za buđenje, da odgovorni vide koliko je i dalje krhka situacija", rekao je Han dodajući da EU zbog toga ne smije da odbija zemlje Zapadnog Balkana.

Han je rekao da od samita o Zapadnm Balkanu zakazanog za 17. maj u Sofiji očekuje da evropska perspektiva zemalja regiona, zajedno sa zahtjevima EU budu potvrđeni. Rekao je i da EU mora da sprovede kampanju informisanja, jer po njegovim riječima ne postoji prava euforija među građanima vezano za proširenje.

"I Austrija bi mogla tokom predsjedavanja EU u drugoj polovini ove godine da preduzme mjere jer na Balkanu ima ime i prihvaćena je", rekao je Han.