Navaljni otpušten iz njemačke bolnice poslije 32 dana

Ljekari vjeruju da je moguć potpuni oporavak, ali smatraju da je još rano da se procijene potencijalni dugoročni efekti trovanja

4363 pregleda 7 komentar(a)
Fotografija objavljena na Instagramu 22. septembra, Foto: AP Photo
Fotografija objavljena na Instagramu 22. septembra, Foto: AP Photo

Njemačka bolnica gdje se liječio ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni zbog trovanja, saopštila je danas da se njegovo stanje dovoljno popravilo i da je otpušten sa bolničkog liječenja.

Berlinska bolnica Šarite navela je da je poslije 32 dana stanje Navaljnog dovoljno popravilo da bude otpušten, navodeći da je juče izašao iz bolnice.

"Na osnovu napretka pacijenta i njegovog sadašnjeg stanja, ljekari koji ga liječe vjeruju da je moguć potpuni oporavak, ali smatraju da je još rano da se procijene potencijalni dugoročni efekti trovanja", navela je bolnica.

Četrdsetčetvorogodišnji Navaljni, najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji. Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom "novičok" iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dvije nedjelje i liječen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanju, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

Kremlj je ljutito reagovao na pozive njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju.

Bonus video: