Francuski novinari brane slobodu govora

Više od stotinu medijskih organizacija podržalo časopis „Šarli ebdo” nakon prijetnji smrću

1938 pregleda 0 komentar(a)
Protesti protiv „Šarli ebdoa” u Istanbulu, Foto: AP
Protesti protiv „Šarli ebdoa” u Istanbulu, Foto: AP

Više od stotinu francuskih medijskih organizacija potpisalo je i objavilo otvoreno pismo braneći slobodu govora od prijetnji „terorista i država”.

Mediji su pokrenuli akciju nakon što je članica redakcije satiričnog lista „Šarli ebdo” bila primorana da zbog prijetnji smrću napusti svoj stan. Časopis je 2015. bio menta napada u kojem je ubijeno 12 osoba, nakon što je objavio karikature proroka Muhameda.

Inicijativu za otvoreno pismo, naslovljeno „Zajedno, branimo slobodu”, pokrenuo je direktor lista Loran Suriso, prenio je „Gardijan”.

„Nikada se ranije nije desilo da su mediji, koji često brane različita gledišta i čiji manifest nije uobičajeni oblik izražavanja, zajedno odlučili da se obrate čitaocima i sugrađanima na tako ozbiljan način. To činimo zato što smo smatrali da je od ključnog značaja da vam skrenemo pažnju na jednu od najtemeljnijih vrijednosti naše demokratije: vašu slobodu izražavanja”, navodi se u pismu.

„Danas, 2020, nekima od vas se na društvenim mrežama prijeti smrću kada izražavate pojedinačna mišljenja. Međunarodne terorističke organizacije otvoreno ciljaju medije. Države vrše pritisak na francuske novinare, ‘krive’ zbog objavljivanja kritičkih članaka. Nasilje riječima se postepeno pretvara u fizičko nasilje. U proteklih pet godina, fanatici su ubijali žene i muškarce u našoj zemlji zbog njihovog porijekla ili mišljenja. Novinare i karikaturiste su likvidirali kako bi ih zauvijek spriječili da slobodno pišu ili crtaju,” stoji u otvorenom pismu. „Cjelokupno pravno zdanje koje je duže od dva vijeka građeno da bi štitilo vašu slobodu izražavanja, napadnuto je kao nikad u posljednjih 75 godina”. Pismo su potpisali nacionalni, regionalni i lokalni listovi, časopisi, radio i televizijske stanice.

„Zakoni naše zemlje obezbjeđuju svakom od vas okvir koji vam omogućava da govorite, pišete i crtate, što ne postoji na puno drugih mjesta na svijetu. Na vama je da to iskoristite. Da, imate pravo da izražavate svoje mišljenje i kritikujete tuđe, bilo da je u pitanju političko, filozofsko ili vjersko, sve dok je to u granicama zakona. Podsjetimo se ovdje, u znak solidarnosti sa ‘Šarli ebdoom’, koji je tu slobodu platio krvlju onih koji su tamo radili, da u Francuskoj ne postoji krivično djelo blasfemije.

Neki od nas su vjernici i prirodno je da blasfemija neke šokira. Ipak, oni su bezrezervno podržali ovu inicijativu. Zato što, prilikom odbrane slobode bogohuljenja, ne branimo bogohuljenje, nego slobodu”, zaključuje se u pismu.

Bonus video: