Vlasti upozorile Madriđane da su pred njima teške nedjelje zbog povećanja zaraze

Vlasti Madrida uvele su djelimični karantin u četvrtima s velikim brojem zaraženih a danas bi trebalo da donesu nove mjere, najavili su lokalni zvaničnici

6087 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Madrida, Foto: Reuters
Detalj iz Madrida, Foto: Reuters

Zdravstvene vlasti upozorile su danas stanovnike Madrida da se spreme za teške sedmice zbog kontinuiranog širenja koronavirusa koji je snažno pogodio špansku prijestonicu čime je broj ukupno zaraženih premašio 700.000.

Sa više od 10.600 novih infekcija koje su potvrđene danas, što je u skladu sa prošlonedjeljnim prosjekom, ukupni broj registrovanih slučajeva u Španiji je 704.209. Takođe je bilo 84 novih potvrđenih smrtnih slučajeva, što je povećalo ukupan broj preminulih na 31.118.

Zbog ograničenog testiranja brojke ne prikazuju stvarni obim pandemije.

Širi region oko Madrida, u kome živi 6,6 miliona stanovnika, bori se da stavi pod kontrolu pandemiju koja je najteže pogodila najgušće naseljene djelove.

"Dolaze teške nedjelje za Madrid", rekao je ministar zdravlja Salvador Ilja na konferenciji za novinare.

"Moramo odlučno da reagujemo kako bismo pandemiju stavili pod kontrolu".

Vlasti Madrida uvele su djelimični karantin u četvrtima s velikim brojem zaraženih a danas bi trebalo da donesu nove mjere, najavili su lokalni zvaničnici.

Stotine demonstranata okupilo se sinoć ispred nekoliko domova zdravlja u tim oblastima tražeći više opreme za medicinsko osoblje.

Demonstranti su takođe kritikovali ograničenja jer smatraju da su siromašni ljudi na meti zbog toga što nemaju mogućnosti da rade od kuće ili žive u većim stanovima koji omogućavaju odgovarajući karantin.

Demonstranti su nosili transparent sa natpisom: "Više resursa, manje segregacije".

Bonus video: