Napad u blizini bivših kancelarija "Šarli ebdoa" se tretira kao terorizam: Sedam osoba u pritvoru

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu

3040 pregleda 0 komentar(a)
Policija i forenzičari na mjestu napada, Foto: AP
Policija i forenzičari na mjestu napada, Foto: AP

Sedam osoba zadržano je u pritvoru zbog povezanosti sa jučerašnjim napadom u blizini bivših kancelarija satiričnog magazina "Šarli ebdo" u Parizu, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Muškarac je juče u tom napadu, nožem ranio dvije osobe.

BBC prenosi da je glavni osumnjičeni 18-godišnji mladić pakistanskog porijekla koji je uhapšen u blizini mjesta napada, dok je policija pritvorila još šest osoba na ispitivanje.

Napad se tretira kao čin terorizma.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvorilo je istragu.

Glavni osumnjičeni za napad u petak, bio je hapšen prije mjesec dana zbog nošenja šrafcigera, ali nije bio na listi radikalnih islamista, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Mladić koji je u Francusku došao prije tri godine kao maloljetnik bez pratnje, uhapšen je nedaleko od mjesta napada, a na tom mjestu su desetine ljudi ubijene 2015. godine, u napadu islamskih ekstremista na redakciju časopisa "Šarli ebdo".

Darmanen je ranije kazao da je mladić očigledno došao iz Pakistana, ali da njegov identitet još nije potvrđen. "Očigledno je u pitanju akt islamskog terorizma. Imamo malo sumnje u to. To je novi krvav napad protiv naše zemlje, protiv novinara, protiv ovog društva", naveo je Darmanen.

Tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rikard izjavio je prethodno da vlasti sumnjaju da je terorizam motiv napada zbog mjesta i vremena izvršenja, ispred nekadašnjeg sjedišta časopisa "Šarli ebdo", u vrijeme kada se osumnjičenima za taj napad iz 2015. godine sudi širom Pariza.

Rikard je kazao da napadač nije poznavao dvije ranjene osobe, ženu i muškarca koji su bili na pauzi ispred firme za produkciju dokumentarnih filmova u kojoj rade.

Francuski premijer Žan Kasteks rekao je da životi ranjenih nisu bili ugroženi.

Bonus video: