Mađarska i Poljska osnovale Institut "protiv ideološke represije" Brisela

Uloga instituta biće da ispita da li su Budimpešta i Varšava žrtve "dvostrukog standarda" evropskih institucija, pojasnili su ministri Rau i Sijarto

2193 pregleda 0 komentar(a)
Rau i Sijarto, Foto: AP Photo
Rau i Sijarto, Foto: AP Photo

Mađarske i poljske vlasti saopštile su danas da su formirale Institut za borbu "protiv liberalno ideološke represije" Brisela poslije prijetnje da će blokirati plan oporavka Evropske unije zbog najavljenih subvencija koje će biti povezane sa vladavinom prava u zemljama članicama Unije.

"Zajednički institut će prikupljati pravno znanje neophodno za dovođenje u pitanje liberalno ideološke represije" Brisela, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poslije sastanka sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom.

Uloga instituta biće da ispita da li su Budimpešta i Varšava žrtve "dvostrukog standarda" evropskih institucija, rekli su ministri, čije su zemlje u sukobu sa EU o podjeli vlasti i osnovnih sloboda.

Sijarto je rekao da su Poljska i Mađarska kritikovane u EU zbog "patriotske politike" koja privileguje nacionalne interese.

Prema njegovim riječima, te dvije zemlje odbacuju reformu azila za migrante koju je predložila EU, dok Evropski parlament traži da podjela subvencija u sklopu plana ekonomskog oporavka bude uslovljena poštovanjem vladavine prava zemalja članica, posebno aludirajući na Mađarsku i Poljsku. Te dvije zemlje su zapretile da neće dati saglasnost za taj plan EU, koji mora da dobije odobrenje svih zemalja Unije.

Bonus video: