Švedska firma u Njemačkoj kažnjena sa 35 miliona eura zbog špijuniranja zaposlenih

Informacije o tome su u kompjuterskom sistemu kojem može da pristupi 50 direktora i "korišćene su, između ostalog, za dobijanje detaljnog profila osoblja radi preduzimanja mjera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju"

12328 pregleda 1 komentar(a)
"H and M", Foto: Shutterstock
"H and M", Foto: Shutterstock

Povjerenik za zaštitu podataka u njemačkom gradu Hamburgu je danas kaznio švedsku kompaniju za maloprodaju odjeće "H and M" sa 35,3 miliona eura zbog špijuniranja svojih zaposlenih.

Povjerenik je rekao da je ta kompanija u svom centru u Nirnbergu o zaposlenima prikupljala privatne informacije "od prilično bezopasnih detalja, do porodičnih pitanja i vjerskih uvjerenja".

Informacije o tome su u kompjuterskom sistemu kojem može da pristupi 50 direktora i "korišćene su, između ostalog, za dobijanje detaljnog profila osoblja radi preduzimanja mjera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju".

Povjerenik Johanes Kaspar je rekao da je ta aktivnost dovela do "veoma velikog zadiranja u građanska prava zaposlenih" te kompanije.

Kršenje privatnosti osoblja je otkriveno kada su podaci nakratko postali vidljivi svima u kompaniji.

Kompanija "H and M" je saopštila da to što se radilo nije u skladu s njenim uputstvom, ali da ipak preuzima punu odgovornost i izvinjava se zaposlenima, a najavila je i kažnjavanje odgovornih za to.

Povjerenik je pozdravio odluku kompanije da isplati obeštećenje zaposlenima i preduzme mjere da bi spriječila dalje kršenje privatnosti.

Bonus video: