FOTO Ukrajina: Šumski požari u Luganskoj oblasti, stradalo devet ljudi

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su požari možda izazvani granatiranjem iz obližnjeg područja, koje kontrolišu proruski separatisti

5494 pregleda 1 komentar(a)
Požari zahvatili Lugansku oblast na istoku Ukrajine, Foto: Reuters
Požari zahvatili Lugansku oblast na istoku Ukrajine, Foto: Reuters

U šumskim požarima koji su zahvatili Lugansku oblast na istoku Ukrajine život je izgubilo devet ljudi, dok je 14 osoba hospitalizovano.

Iz službe za vanredne situacije kazali su da su, potpomognuti jakim vjetrovima, požari zahvatili oko 11 hiljada hektara, ugrozivši 31 naselje, iz kojih je evakuisano 120 ljudi.

Vlasti su saopštile da je do sada potvrđeno 146 požara i da je većina ugašena, a lokalne agencije su prijavile da je u požarima oštećeno najmanje 250 kuća, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su požari možda izazvani granatiranjem iz obližnjeg područja, koje kontrolišu proruski separatisti.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika pozvala je organe reda da otkriju uzroke požara.

U saopštenju je navedeno da uzroci ovako velikih požara moraju da budu otkriveni, kao i da su uzete u obzir informacije, da bi bar neki požari mogli da budu izazvani "provokativnim granatiranjem koje je moglo da bude sprovedeno iz privremeno okupirane teritorije".

U septembru ukrajinska vojska optužila je proruske snage za kršenje prekida vatre sa vladinim snagama.

U sukobu ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika od 2014. godine ubijeno je više od 13 hiljada ljudi.

Primirje je sklopljeno 2015. godine u Minsku, ali se i dalje dešavaju sporadični sukobi sa žrtvama među civilima, ukrajinskim vojnicima i pripadnicima proruskih snaga.

Bonus video: