Kremlj je danas ocijenio da su sankcije EU "dokaz slabosti, a ne snage"

Bjelorusija najavljuje sankcije Evropskoj uniji kao odgovor na mjere Brisela

"Bjelorusija od danas uvodi spisak sankcija kao odgovor (na sankcije EU)", navodi se u saopštenju bjeloruskog ministarstva spoljnih poslova koje precizira da neće objavljivati taj spisak mjera

5257 pregleda 5 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjelorusija je danas najavila sankcije kao odgovor na mjere koje je EU uvela zvaničnicima te zemlje zbog represije nad opozicijom i falsifikovanja rezultata predsjedničkih izbora.

"Bjelorusija od danas uvodi spisak sankcija kao odgovor (na sankcije EU)", navodi se u saopštenju bjeloruskog ministarstva spoljnih poslova koje precizira da neće objavljivati taj spisak mjera.

Evropska unija je dogovorila sankcije za 40 bjeloruskih zvaničnika koje optužuje za miješanje u izbore i kršenje ljudskih prava u zemlji, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Mišel je objavio na Tviteru da su se lideri EU složili da sankcije sprovedu bez odlaganja i naveo da na listi nije predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ali da će EU "pratiti situaciju".

Kremlj je danas ocijenio da su sankcije EU "dokaz slabosti, a ne snage" Evropljana.

"Smatramo da je politika sankcija generalno loša", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ocjenjujući "pozitivnim" što sam Lukašenko nije na udaru evropskih mjera.

Sankcije koje su na snazi od danas, obuhvataju zamrzavanje imovine bjeloruskih zvaničnika kojima je i zabranjen ulazak na teritoriju EU.

Lukašenko je telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji ga podržava u ovoj krizi. Oni su, kako je saopštio Kremlj, "potvrdili" želju za produbljivanjem unije dvije zemlje. Lukašenko i Putin su takođe izrazili uvjerenje da će uskoro biti riješeni postizborni problemi u Bjelorusiji.

Dok Bjelorusi protestuju od izbora 9. avgusta, Putin je nedavno obećao Minsku pomoć po pitanju bezbjednosti i pozajmicu od 1,5 milijardi dolara.