FOTO Njemačka obilježava 30. godišnjicu ujedinjenja; Merkel: Razlike u strukturi ostaju

"Postigli smo mnogo u ovih 30 godina“, rekla je u njemačkom parlamentu kancelarka Angela Merkel, koja je rođena i odrasla u Istočnoj Njemačkoj

3596 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Potsdama, Foto: Reuters
Detalj iz Potsdama, Foto: Reuters

Njemačka danas obilježava 30. godišnjicu ponovnog ujedinjenja, sa pozitivnim napretkom zajedništva istoka i zapada i skromnom proslavom zbog pandemije koronavirusa.

"Postigli smo mnogo u ovih 30 godina“, rekla je u njemačkom parlamentu kancelarka Angela Merkel, koja je rođena i odrasla u Istočnoj Njemačkoj.

Merkel
Merkelfoto: Reuters

"Uspjeli smo da znatno smanjimo razlike u životnim uslovima između istočne i zapadne Njemačke“, istakla je Merkelova, prenosi AP.

Ona je upozorila da "razlike u strukturi ostaju“ i da su "potrebni dalji napori“.

Središnji dio današnjih proslava je ceremonija u Potsdamu, nadomak Berlina, koju predvodi predsjednik Frank-Valter Stajnmajer, sa 230 gostiju, odnosno oko petine prvobitno planiranih. Merkel je priznala da će proslava biti "skromnija nego što bi prilici zaista dolikovalo“. Njemačka se ponovo ujedinila 3. oktobra 1990, nakon četiri decenije hladnog rata. Istočna Njemačka se pridružila zapadnoj saveznoj republici manje od godinu nakon pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine. Iako je od tada postignut veliki napredak, ekonomske i druge razlike između zapada i manje prosperitetnog istoka i dalje su prisutne, navodi AP.

Bonus video: