Izvinjenje Crkve Engleske žrtvama pedofilije

Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbri, duhovni vođa Anglikanaca, i nadbiskup Jorka Stiven Kotrel u otvorenom pismu su izrazili veliko žaljenje zbog "sramnog postupanja" crkve

1918 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zvaničnici Crkve Engleske izvinili su se danas žrtvama pedofilije u okrilju crkve, uoči objavljivanja rezultata nezavisne istrage o upravljanju slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane institucije.

Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbri, duhovni vođa Anglikanaca, i nadbiskup Jorka Stiven Kotrel u otvorenom pismu su izrazili veliko žaljenje zbog "sramnog postupanja" crkve.

"Iskreno nam je žao zbog sramnog načina na koji je Crkva postupala i izražavamo svoju posvećenost da slušamo, učimo i djelujemo u odgovoru na zaključke izvještaja", naveli su nadbiskupi.

Oni su izrazili "najiskrenije izvinjenje onima koji su maltretirani, kao i njihovim porodicama, prijateljima i kolegama".

Nezavisna istražna komisija o seksualnom zlostavljanju maloljetnika treba da objavi izvještaj zasnovan na javnoj raspravi iz jula 2019. koja se bavila odgovorom Crkve Engleske i Velsa na navode o seksualnom zlostavljanju dece, kao i aktuelnim programima prevencije.

Bonus video: